Британският министър-председател Борис Джонсън се срещна днес с президента на Руанда Пол Кагаме, с когото обсъдиха предизвикалото полемика споразумение за експулсиране в африканската страна на мигранти, влезли нелегално в Обединеното кралство, предаде Франс прес.
Тази сутрин Джонсън пристигна в Кигали, където ще участва утре и вдругиден в срещата на върха на Общността на нациите.
Двамата лидери "приветстваха партньорството между Обединеното кралство и Руанда за миграцията и икономическото развитие, което се бори с опасни банди за трафик на хора, като едновременно с това предлага шанс за нов живот в сигурна страна", заяви канцеларията на британския премиер в комюнике.
Вчера президентът на Руанда прие британския престолонаследник принц Чарлз, който според британски медии е определил в частен разговор механизма за експулсиране на мигранти като ужасяващ.
Планът на Великобритания да изпраща нелегалните мигранти в Руанда, която е на 6000 километра, бе разкритикуван от много неправителствени организации за защита на правата на човека, ООН и Англиканската църква, която го обяви за неморален, припомня Франс прес.
Първият такъв полет до Кигали, предвиден за 14 юни, бе спрян в последния момент след решение на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ). Вчера британското правителство представи в парламента проектозакон, позволяващ заобикалянето на ЕСПЧ, отбелязва Франс прес.
На срещата си с Пол Кагаме Борис Джонсън поздрави Руанда за "моралната позиция" за войната в Украйна. Двамата лидери обсъдиха начини за справяне с последиците от руската инвазия и по-конкретно рязкото покачване на цените на хранителните стоки, което засегна особено тежко африканските страни, съобщиха още от "Даунинг стрийт" 10.