Днес дадоха старт със символична копка на санирането на 13 многофамилни жилищни сгради във Видин. Строително-монтажните работи ще се изпълняват в рамките на проект „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин“. Общата стойност на проекта е 3,3 млн. лв., от които 2,8 млн.лв. са финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. и близо 500 хиляди лева – национално съфинансиране.
Това бе съобщено на проведената преди символичната копка в залата на Общинския съвет откриваща пресконференция от инж. Мариела Николова, ръководител на проекта. Тя допълни, че общата цел на санирането е да се обновят тринадесет многофамилни жилищни сгради и да се осигури по-високо качество на жизнената среда за над 380 ползватели чрез изпълнение на мерки за енергийна ефективност.
С реализацията на проекта ще се постигне минимум клас „С“ на енергопотребление за санираните  многофамилни жилищни сгради, както и намаляване на разходите за енергия и на емисиите на парникови газове и осигуряване на по-добро качество на въздуха. Обновяването на блоковете ще допринесе и за създаване на по-добри условия за живот и ще доведе до подобряване на експлоатационните характеристики и удължаване на жизнения цикъл на санираните сгради, каза още Николова. 
След пресконференцията бе даден и символичен старт на строително-монтажните работи от кмета на Видин д-р Цветан Ценков. Това стана на церемония пред един от жилищните блокове, в които в следващите месеци ще се въведат мерки за енергийна ефективност – многофамилна жилищна сграда на ул. „Цар Асен I“. Изпълнител на обекта е „Енерджи ефект“ ЕАД, гр. София. 
Срокът за изпълнение на проекта „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради на територията на град Видин“ е 30 месеца, като всички дейности трябва да приключат до 11 юни 2023 г. Според условията на договорите с фирмите изпълнители срокът конкретно за завършване на строително-монтажните работи е 300 дни.