Руският външен министър Сергей Лавров се срещна снощи със сръбския член на председателството на Босна Милорад Додик в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург и му благодари, че осъжда санкциите срещу Русия, съобщи сръбската телевизия Ен1.
„Знам, че има много хора в Босна, които искат да разрушат приятелството между Република Сръбска и Русия. Надявах се да се срещнем в Белград, но знаете защо, за съжаление, това не се случи,“ каза Лавров по време на среща с Додик.
Миналата седмица посещението на руския външен министър в Белград, където трябваше да се срещне със сръбския президент Александър Вучич и Додик, беше отменено, тъй като съседните на Сърбия страни не разрешиха прелитането в тяхното въздушно пространство на самолета на Лавров.
Днес се очаква Додик да се срещне с руския президент Владимир Путин.
В изявление за медиите сръбският член на тричленното босненско председателство изтъкна, че Босна не е наложила санкции на Руската федерация, което ядосва Запада и затова сръбската страна е подложена на силен натиск.
„Ние сме под сериозен натиск, особено във връзка с конфликта в Украйна. От нас се иска да се присъединим към санкциите срещу Русия, но Република Сръбска не позволява това,“ каза Додик. Той добави, че е дошъл на Международния икономически форум в Санкт Петербург като представител на Република Сръбска.
След войната в Босна (1992-95 година), съгласно условията на договореното с посредничеството на САЩ Дейтънско мирно споразумение, Босна беше разделена на две полуавтономни единици - Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, а двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително председателство (президентство), съставено от трима представители на трите етнически общности (сърби, хървати и босненски мюсюлмани), съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.