Има опасения, че предложеният в Турция законопроект, който предстои да бъде гласуван в парламента и за който властите твърдят, че ще се бори с "дезинформацията", ще засили контрола върху онлайн и социалните медии, предупреждават правозащитни групи и критици, предаде ДПА.
Почти целят традиционен медиен пейзаж в Турция се контролира от правителството, а критикуващите са подложени на сплашване, отбелязва агенцията.
Опасенията са, че новият законопроект ще разшири контрола на правителството върху интернет - една от последните останали области, в които правителството на президент Реджеп Тайип Ердоган до момента няма пълен контрол.
Ако бъде приет, законопроектът заплашва с до три години затвор хора, публикуващи информация, която властите смятат за фалшива, относно "вътрешната и външната сигурност на страната, обществения ред и общественото здраве", според проектозакона, видян от ДПА.
Законопроектът изисква също от компаниите собственици на социални медии да споделят лични данни на потребителите, ако властите поискат това, а в противен случай са заплашени от големи глоби или забрана.
"Това със сигурност е последният опит на правителството да задуши свободата на изразяване и свободата на печата в Турция, като създава атмосфера на страх", заяви пред ДПА Яман Акдениз, активист за киберправа и университетски преподавател в Истанбул.
"Всичко, което не се харесва на правителството, може да бъде взето на прицел с такова широкообхватно престъпление, което със сигурност ще бъде използвано произволно в рамките на сегашния политически климат", каза Акдениз, като добави, че правителството ще използва проектозакона като "оръжие" за задушаване на инакомислието преди изборите, насрочени за средата на 2023 г.
Правителството твърди, че онлайн дезинформацията се е превърнала в "сериозна заплаха" за достъпа до истинска информация и борбата с нея е необходима "за защита на основните права и свободи".