Румънският президент Клаус Йоханис ще участва днес в Хага в среща в ограничен формат във връзка с подготовката на срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на месеца, съобщава Аджерпрес.
Срещата в Хага е организирана от премиерите на Нидерландия и Дания Марк Рюте и Мете Фредериксен и в нея ще участват също така премиерите на Белгия, Латвия, Полша и Португалия, както и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, се посочва в съобщение на президентската администрация.
Срещата има за цел да координира позициите и общите послания на страните съюзнички в перспективата на срещата на високо равнище на НАТО, която ще се състои в Мадрид на 29 и 30 юни.
В дневния ред на дискусиите фигурира оценка на ситуацията със сигурността в Украйна след започната от Русия война, продължаването на помощта, оказване на Украйна, подготовката на решенията от срещата в Мадрид по отношение на укрепването на отбранителните и възпиращи способности на НАТО в Източния фланг, процесът на договаряне на нова стратегическа концепция на НАТО и перспективите за присъединяване към алианса на Швеция и Финландия, се посочва в съобщението.