Водещият португалски изпълнител Камане, признат като принца на фадото, излиза тази вечер на варненска сцена, за да поднесе на публиката концерта „Мигове покой“. На сцената ще му партнира джаз пианистът Марио Лажиня. Концертът е част от програмата „Интермецо“ на Международния театрален фестивал „Варненско лято“, чийто медиен партньор е БТА. Програмата се реализира в партньорство с едноименния Международен музикален фестивал.
Камане и Лажиня са изнасяли съвместни концерти в цяла Европа. Тази вечер варненската публика ще има възможност да чуе традиционни фадо мелодии, както и нови композиции на джаз пианиста. Концертът е организиран със съдействието на посолството на Португалия у нас и институт „Камойш“ в София.
Тази вечер на варненска сцена ще излезе и Валери Йорданов с моноспектакъла си „Караконджул“. Постановката на Народния театър е под режисурата на Стоян Радев. Спектакълът по разказа „Дервишово семе“ на Николай Хайтов повдига темите за дълга, за недоизживяната докрай любов, за битката на човека със самия себе си.
Концертът „Мигове покой“ покой слага точка на последния фестивален ден на театралното „Варненско лято“. Настоящото 30-о издание на фестивала обаче ще бъде удължено във времето. На 13 юни публиката ще има възможност да се наслади на кино-музикална вечер, подарена й от фамилия Владигерови. Наследниците на големия български композитор ще съчетаят в едно класика, джаз и спомени.
Програма „Интермецо“ на двата фестивала ще приключи през август, когато „Flyng Steps“ от Германия ще съчетаят брейка и музиката на Бах на сцената на Летния театър във Варна.