Министърът на културата на Румъния Лучиан Ромаскану каза в сряда при откриването на Международния салон на книгата Bookfest, че нищо не може да замести радостта от четенето на написана страница, призовавайки децата, присъстващи на панаира на 1 юни, да отварят по-често книга, защото всеки том има за цел да освети душите и умовете им.
„Много се радвам да видя толкова деца тук и бих ги оприличил панаира на книгата на панаир на светлината. Всяка книга, която виждате, има за цел да внесе светлина в душите и умовете ви, мили деца и е добре от време на време, може би по-често от обикновено да оставяте екраните и да отворяте книга“, каза Ромаскану, който в началото на речта си благодари на посланика на Япония в Букурещ Хироши Уеда, присъствал на събитието.
Японският дипломат, който произнесе речта си на прекрасен румънски, благодари за избора на Япония за почетен гост на тазгодишното издание на Международния салон на книгата Bookfest, най-голямото събитие в Румъния, свързано с книгоиздаването.
„Вече мина година и половина от началото на мисията ми в Румъния и съм изненадан колко добре румънците познават  Япония. Има много ресторанти, където се сервира вкусна японска храна. Има дълбоко разбиране на бойните изкуства, чаената церемония, аранжировката на цветя - икебана и др. Срещал съм и невероятно голям брой хора, които говорят японски, макар и не на високо ниво. Що се отнася до литературата, много японски автори са преведени на румънски, а книжарниците са пълни с манга, японски комикси“, каза Хироши Уеда.
„Япония беше избрана за почетен гост на Bookfest 2022. Надявам се, че това ще допринесе за още по-задълбочено познаване на Япония. Отношенията между Япония и Румъния са изключително добри. Миналата година отбелязахме 100 години от установяването на дипломатически отношения между нашите държави, а двустранните отношения се развиват не само в политическата сфера, но и в много други области, като икономическа, културна, спортна и т.н.“, каза посланикът.
Хироши Уеда покани румънската общественост да посети Bookfest, за да открие „напълно нова Япония“.
По време на събитието, чийто водещ бе президента на Асоциацията на издателите в Румъния Григоре Арсен - организатор на Bookfest - директорът на Националната библиотека на Румъния Адриан Чорояну отдаде почит на „невероятната култура на Япония“.
Международният салон на книгата Bookfest беше открит в сряда, като много от събитията през петте дни на панаира се организирани съвместно с Япония, почетен гост на XV-то издание на събитието.
Според Асоциацията на издателите в Румъния, организатор на Салона, на това издание, което се провежда без ограниченията от последните две години, участват над 200 изложители със собствени щандове, като те ще предложат над 400 събития - от представяне на книги и дебати до кино прожекции и интерактивни събития за деца.
(Новина, избрана от АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА без намеса в текста съгласно договора за сътрудничество между агенциите)