С академично тържество в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски" най-старото висше училище в България ще отбележи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност - 24 май. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.
Празникът ще започне в 12.00 часа с приветствено слово на ректора на Софийския университет  проф. Анастас Герджиков.
Академично слово на тема: "Св. св. Кирил и Методий и византийската "политика на забравата" ще произнесе ръководителят на катедрата "Стара история, тракология и средновековна история" в Историческия факултет на Софийския университет проф. д-р Александър Николов.
По време на академичното тържество ще бъдат наградени победителите в Шестнадесетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на фондацията "Св. Климент Охридски" за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.
Факултетът по славянски филологии на Софийския университет ще отличи автора на най-добрата научна книга в областта на езикознанието за 2022 г., а фондацията "Блага Димитрова" ще връчи традиционната си стипендия на студент от Факултета по славянски филологии.
За осма поредна година Българското национално радио ще връчи награда на студент в профила "Радио" на специалността "Журналистика". Инициативата е в памет на проф. д-р Веселин Димитров и цели насърчаване на обучението по радиожурналистика.
По традиция по-рано през деня Академичният съвет на Софийския университет ще участва в официалната церемония за отбелязване на празника, която ще започне в 11.00 часа при паметника на Светите братя Кирил и Методий. Академичният съвет на Алма матер ще се присъедини към празничното общоградско шествие в 10:50 часа от главния вход на Ректората.