В навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност в Габрово награждават участниците в конкурса "Свещените букви, които разказват истории". Церемонията ще е на 23 май, от 17:00 часа, в Националния музей на образованието, съобщиха от областната администрация. 
Инициативата е на областния управител Ралица Манолова в чест на 24 май. С организацията, наред с областната администрация, са ангажирани Регионалното управление на образованието и Националният музей на образованието  
Конкурсът има за цел да насърчава четенето и общуването с книгите. Идеята е творбите да представят празника през погледа на детските очи. Те трябва да съдържат красиво изписан текст - откъс от любима книга или приказка, придружен с илюстрация на началната буква на представения текст. Обявеният конкурс обхвана деца от 7 до 18 години, без ограничение на използваната техника. Те се състезаваха по правопис, креативност и подбор на произведение, краснопис, оформление на страницата, а срокът за участие беше до 20 май. 
Конкурсът "Свещените букви, които разказват истории", има за цел да разкаже какво виждат децата в буквите, какви истории им разказват те, да погледнем буквите през техните очи и в същото време да ги накараме да се замислят какво има в книгите, каза за БТА областният управител Ралица Манолова. По думите ѝ инициативата е имала за цел също децата да погледнат повече книгите, отколкото електронните издания и да намерят начин да покажат творчеството си не само като рисуване, но и като краснопис. Манолова посочи, че конкурсът е индиректен начин да разкажем на децата за онези красиви книги, които ние сме имали в детството си. "Радостни сме, че за толкова кратък срок за националния конкурс постъпиха над 150 произведения -  изключително много и изключително красиви, а ние бяхме подготвили само първо, второ и трето място. Сега имаме още четири специални награди, имаме вече седем номинирани" посочи пред БТА областният управител.