Дигиталната трансформация означава по-малко бюрокрация и корупция, по-ефективно харчене на публичния ресурс, по-бърза и ефективна комуникация с повече възможности за гражданите и бизнеса. Това каза д-р Мартин Захариев от фондация „Дигитална България“ при откриването на конференцията „Digital Plovdiv", на която се обсъждат теми, свързани с електронното управление. Тя се организира от Община Пловдив, съвместно с Комисията за регулиране на съобщенията и се провежда в Международен панаир Пловдив.
Дигиталната трансформация има начало, но няма край, тъй като технологиите се развиват със скоростта на светлината и ние трябва да сме адекватни с тях, за да бъдат те от наша полза, каза Захариев. По думите му идеята на конференцията е да рестартира този процес както в община Пловдив, така и в цяла България. Надеждата ни е, че в дългосрочен план темата за дигиталната трансформация на града ще стане приоритет и ще намери място в Бюджет 2023 на Пловдив, допълни Захариев.
Само заедно институциите, частният сектор и академичната общност чрез новите технологии можем да отговорим на потребностите на съвременния човек, който изисква бързина при контакта с администрацията и достъп до услуги от всяка точка и по всяко време, каза в приветствието си кметът на Пловдив Здравко Димитров. По думите му  в областта на дигитализацията на образованието общината е сред първенците в Европа по внедряването на метода на обучение "Едно към едно", при който всеки ученик и учител разполага с лично електронно устройство за учене. Приемът на деца в детските градини и училища се извършва по електронен път, дигитализирали сме голяма част от културното наследство на региона, администрацията предоставя на гражданите безплатен единен номер за връзка с общината, каза още Димитров.
В конференцията участват представители на  министерства, регулаторни органи, общинска администрация и общински съветници, общински предприятия и районни кметове, представители на телекоми, инвеститори, банковата и академична общност.