"33 общи проекта за мобилност и формиране на екологично мислене изпълняват България и Република Северна Македония по програмата "Еразъм+". Целта е да засилим диалога на младежите от двете страни - България и Република Северна Македония, за да бъде сътрудничеството ни полезно". Това заяви Михаил Балабанов - изпълнителен директор на Центъра за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР), на международната конференция "Зелен Еразъм", която се състоя в Сандански от 18 до 19 май. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.
На форума представители от двете държави споделят интересни и полезни училищни практики.
Михаил Балабанов съобщи, че от българска страна има подадени 158 проектни предложения до ЦРЧР за съвместни партньорства с Република Северна Македония на стойност около 9 млн. евро. Най-голям е интересът към сектора "Младеж". Към момента има одобрени 33 проекта, които се изпълняват успешно от двете страни.
Изпълнителният директор на ЦРЧР подчерта, че една от основните цели на проектите е  младите хора да формират неконсуматорско отношение към природата. "До 2030 г. въглеродните емисии трябва да намалеят с 40 процента, а, за да стане това, ресурсите трябва да се използват разумно и с мисъл каква природа ще оставим на тези след нас", каза Балбанов.
"Оставихме настрана политическия контекст и разговорът помежду ни беше как да си помогнем в обмен на добри практики. Европа трябва да стане първия зелен континент, но, за да се случи това, трябва да променим своето потребителско поведение", заяви Марко Георгевски, изпълнителен директор на Националната агенция за европейски образователни програми и мобилност на Република Северна Македония. Георгевски допълни, че има училища в Република Северна Македония, които са екологично насочени.