Началникът на най-голямата хуманитарна мрежа в света каза, че бързият прием в Европа на милиони украинци, бягащи от руската агресия, е демонстрирал "двойния стандарт" в отношението към хора, бягащи от насилие в Африка, Близкия изток и други места, които прекосяват Средиземно море и не биват посрещани добре, предаде Асошиейтед прес.
Франческо Рока, председателят на Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец, заяви на пресконференция вчера, че не смята, че има разлика между хората, които бягат Донбас в Украйна и тези, които бягат от екстремистката група Боко Харам в Нигерия. "Тези, които бягат от насилие, тези, които търсят закрила, трябва да бъдат третирани еднакво", каза Рока и добави, че се е надявал украинската криза да стане повратна точка в европейските миграционни политики. "Но за съжаление това не стана", заключи той.
От началото на руската инвазия на 24 февруари повече от 6 милиона души са избягали от Украйна и са били приети "с отворени обятия" от европейските си съседи, каза Рока. В контраст с това от 2014 г. най-малко 19 000 души са загинали, опитвайки се да прекосят централната част на Средиземно море, за да достигнат Европа и тези, които са успели, често са подложени на тормоз и невъзможност да получат достъп до жизненоважни услуги. "Не бива етническата принадлежност и националността да са решаващите фактори за спасяване на човешки живот", заяви Рока.