Днес се отбелязва Европейският ден за превенция на инсулта. Тази година акцент на превенцията е високото кръвно налягане като най-голям рисков фактор за инсулт. Това съобщиха от Асоциацията за инсулт и афазия в България. Една от основните цели на Европейския план за борба с инсулта е до 2030 г. броят на инсултите да бъде намален с 10 на сто. 
Първичната профилактика на инсулта включва здравословен начин на хранене с прием на минимално количество животински мазнини и сол, физическа активност, избягване на стресови ситуации, допълниха от асоциацията. Превенцията на първичните и рецидивиращите инсулти се насърчава чрез ефективно лечение на сърдечно-съдовата патология - корекция на кръвното налягане, лечение на исхемична болест на сърцето и др. 
От 14 до 17 май, при метростанциите „Сердика“ и „Национален дворец на културата“, доброволци от асоциацията ще представят пред столичани и гости на града мобилното приложение „Рискометър“, разработено за Android и MacOS. Приложението предлага прогноза на риска в различни времеви интервали, както и възможност да бъде включено в информационния поток със здравни данни, следени от потребителските устройства - смартгривни, часовници, везни, апарати за измерване на кръвно налягане и други.