Мрежа за споделено ползване на електрически скутери /популярни като тротинетки/ ще бъде изградена в Русе. Първата стъпка е предложеното от кмета Пенчо Милков одобряване от Общинския съвет на меморандума, подписан от Община Русе и столичната фирма „Лайм Технолоджи“ за изграждането на системата. 
„Предложихме инвестиционното си намерение на Община Русе в началото на годината. Градът има много добра инфраструктура за такъв тип транспорт. Ще започнем с пилотен проект - на около 20 места в града ще разположим 100-125 скутера, като сме готови да реагираме според интереса. Очаквам да е много голям“, каза за „Утро“ ангажираният с проекта мениджър от „Лайм Технолоджи“ Петко Анчев.
Фирмата вече има опит с такива мрежи в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Русе е водещият град във втората върна на разширяването на дейността й и очакванията й за развитие тук са много оптимистични. 
Услугата е с троен ефект, от който всички печелят. От една страна се очаква тя да понижи автомобилния трафик, а това означава и по-малко изгорели газове във въздуха. Общината ще печели от таксите за тях, а фирмата - от таксите за ползването на двуколесните. Гражданите пък ще разполагат с удобен транспорт на конкурентна цена.
Ползването на скутерите ще става чрез мобилно приложение и ще се плаща чрез телефона. Ще има първоначална такса и след това ще се таксува всяка минута. Принципът е като при таксиметровите превози, но цената ще е по-ниска.
Скутерите ще бъдат с постоянно включен GPS, който ще следи маршрута им, при навлизане в предварително зададени зони автоматично ще понижава скоростта и ще показва на обслужващия екип къде са ги оставили клиентите, след като са ги използвали. Това може да е на практика във всяка точка на града.
„В момента набираме екип. Нужни са ни хора с лекотоварен автомобил тип баничарка, които да събират скутерите и да имат помещение, примерно гараж, където да ги зареждат, преди да ги върнат обратно по местата за наемане. Заплащането е сходно на това в София - може да стигне 2000-3000 лева на месец“, казва Петко Анчев.
Фирмата вече активно проучва точките за разполагането на скутерите и е готова да започне работа до няколко седмици след подписването на меморандума. Това означава, че през лятото в Русе вече ще има действащ споделен транспорт.