Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба в телефонен разговор помоли китайския си колега да използва връзките на Пекин с Москва, за да спре военното нахлуване на Русия в неговата страна. Това съобщи украинското външно министерство, предава Reuters.

Според изявлението китайският външен министър Уан И е казал на Кулеба, че Пекин е готов да положи всички усилия, за да помогне за прекратяване на войната чрез дипломация.

Китай, който се сближи още повече с Москва през последните години, има топли и силни търговски връзки и с Украйна. Пекин обаче отказа да осъди нападението на Русия срещу нейната съседка, както и да нарече действията на Владимир Путин там инвазия.

Разговорът между двамата дипломати е първият, за който се съобщава след нападението на Русия миналия четвъртък. Според информацията той е бил иницииран от Кулеба.

Уан повтори призива на Китай за разрешаване на кризата чрез преговори, заявявайки, че подкрепя всички международни усилия, които биха могли да помогнат за постигане на политическо решение, се казва в изявление на китайското външно министерство.

През януари китайският президент Си Дзинпин отбеляза 30 години двустранни отношения с Украйна, приветствайки „задълбочаващото се политическо взаимно доверие“ помежду им. Украйна е важна точка в инициативата „Един пояс, един път“, която чрез инфраструктурни проекти и дипломация цели да приближи Китай до Европа.

Русия, от своя страна, нарича действията си в Украйна „специална операция“, която не целяла окупиране на територия, а унищожаване на „неонацистките“ движения в страната и потискането на руското общество там.