Разгорелият се вчера военен конфликт е заварил в Украйна тласкача „Петър Берон“ на „Параходство БРП“, научи „Утро“ от директора на дружеството Румен Попов. Той обаче е на пристанище Рени, което е много далеч от въоръжените сблъсъци. Петте моряци на борда очакват натоварването на два шлепа и до няколко дни да отплават за България.
Обстановката на пристанището е нормална, няма извънредни мерки. Украйна не е важна дестинация за БРП, с нищожен дял от товарооборота, така че на този етап не се очаква конфликтът да се отрази на работата и финансовите резултати на дружеството.
По-сериозни последици биха имали евентуални санкции върху търговията с Русия, което обаче е въпрос на бъдещето, смята Попов. 
Единственото, което изглежда сигурно дотук, е че трябва да очакваме рязко поскъпване на горивата. Вчера борсовата цена на петрола се изстреля с близо 8%, а бензиностанции започнаха полека да вдигат цените с 1-3 стотинки за литър. С 6,60% се повиши международната цена на природния газ, а пшеницата поскъпна с 5,70 на сто, тъй като Украйна и Русия са сред най-големите износители на жито в света.