Конфликтът в Центъра за спешна медицинска помощ ескалира вчера, след като началникът на склада в здравното заведение Нина Генова бе уволнена дисциплинарно. Заповедта на настоящата директорка д-р Недка Дикова й е връчена пред двама колеги в центъра, тъй като е отказала да я получи лично. Това се случва само девет месеца преди пенсионирането на Генова, която е в ЦСМП от неговото създаване преди 25 години.
По време на протеста на част от медиците и персонала в Спешна помощ на 7 март срещу проведения на 26 февруари директорски конкурс, спечелен от д-р Иванка Маринова, уволнената Генова разпространи писмо от името на колеги в ЦСМП в подкрепа на д-р Маринова, което бе изпратено и в здравното министерство.  

В заповедта за уволнение е посочено, че с писмото Генова е увредила доброто име на Спешна помощ, очернила е службата и е потъпкала Етичния кодекс. Изтъкнат е и рапорт за недобросъвестно изпълнение на служебните задължения.
Нина Генова потвърди уволнението си, но отказа да каже каквото и да е повече заради предстоящи консултации с адвокат.
Помолена да коментира решението си, д-р Дикова обясни мотивите си. 
Генова не си изпълнява професионалните задължения по длъжностна характеристика и злепостави колегите си в официално писмо до медиите миналия четвъртък. Предупредих я устно да си върши съвестно работата, но това не се случи. Поисках обяснение за действията й, но не получих такива нито устно, нито в писмен вид, което наложи да я уволня дисциплинарно за уронване престижа на Спешната помощ в Русе, посочи д-р Дикова.
Тя обясни още, че това, което става в момента в Центъра за спешна помощ, е грозно, защото хората си мислят, че две докторки се карат за директорския пост. На практика обаче този скандал ставал заради друг човек, който не е на работа в центъра, но искал да го ръководи отвън.
В момента обжалвам в Министерството на здравеопазването проведения конкурс за нов директор и докато комисията не се произнесе, аз съм шеф на Спешна помощ и съм в правото си да назначавам и уволнявам, подчерта д-р Дикова.
Междувременно във Фейсбук председателката на Националната асоциация на работещите в спешната медицинска помощ Десислава Кателиева изрази съмнение, че отговорът на Министерството на здравеопазването за законността на проведения конкурс за директор на ЦСМП-Русе е изфабрикуван, защото не бил публикуван в сайта на министерството. За разлика от социалните мрежи, където обикновено се говори на едро без да се има предвид истината, „Утро“ пише проверени факти, а не фалшиви новини. А фактът е неоспорим - в отговор на запитване на вестника каква е позицията на министерството по случая, пресцентърът изпрати официална позиция с описание на цялата процедура и цитиране на номерата и датите на заповедите, с които тя е организирана. Конкурсът е проведен по всички законови изисквания, заявиха от министерството. Редакцията разполага с писмото и може да го предостави на всеки заинтересован.