Pfizer Inc. заяви, че нейното хапче COVID-19 е намалило хоспитализациите и смъртните случаи при пациенти с висок риск с 89%. Това е резултат, който има потенциал да промени начина, по който се лекува болестта, и да промени хода на пандемията, пише Bloomberg. След публикуването на информацията книжата на фармацефтичната компания скочиха с 13%.

Производителят на лекарства каза, че вече не приема нови пациенти в клиничното изпитване на лечението „поради огромната ефикасност“ и планира да представи възможно най-скоро резултатите пред регулаторните органи в САЩ за спешно разрешение.

Данните показват, че сега има двама обещаващи кандидата за лечение на пациенти с COVID-19 в началото на хода на заболяването. Миналия месец Merck & Co. и партньорът им Ridgeback Biotherapeutics LP представиха своето експериментално хапче пред регулаторите. Това се случи, след като проучването им показа, че лекарството намалява риска от сериозно заболяване или смърт наполовина при пациенти с лек до умерен COVID-19.

Хапче, което може да се приема у дома при първите признаци на симптоми, е решаващ инструмент за овладяване на кризата с COVID-19 в световен мащаб, стига да е широко достъпно. Говорител на Pfizer каза, че заявленията до други регулаторни агенции ще се появят скоро след подаването на документите в САЩ.

В проучването на Pfizer, в което са участвали 1219 неваксинирани възрастни, пет дни лечение с лекарството драстично са намалили процента на хоспитализации, когато е започнало в рамките на три или пет дни след появата на първите симптоми, каза компанията. Лекарството Paxlovid се свързва с ензим, наречен протеаза, за да спре вируса да се репликира. Някои лекарства за ХИВ действат по подобен начин.

Като цяло само 0.8% от хората, които са започнали лечение в рамките на три дни, след като са се разболели, са се озовали в болницата, но никой не е починал. В същото време 7% от хората, които са получили плацебо в този времеви интервал, по-късно са били хоспитализирани или са починали. Подобни резултати са установени, когато лекарството е започнало да се приема в рамките на пет дни след появата на симптомите. Резултатът, който не е публикуван в медицинско списание, е много статистически значим, казват от Pfizer.

Остра нужда

Текущите възможности за лечение на Covid не са идеални. Моноклоналните антитела от компании, като Regeneron Pharmaceuticals Inc. и Eli Lilly & Co., намаляват хоспитализациите, но инфузиите са трудни за производство и трябва да се дават в медицински кабинет, което увеличава натоварването на здравните системи.

Други лекарства, като ремдесивир на Gilead Sciences Inc., се използват за лечение на много по-болни хора, които вече са в лечебни заведения. Евтиният стероид дексаметазон, макар и много ефективен, обикновено се дава само на тежко болни пациенти.

Нуждата от хапче е толкова остра, че Merck вече се съгласи да позволи на производителите на генерични лекарства да кандидатстват за лицензи, за да разширят използването му при повече от 100 държави с ниски и средни доходи, преди дори да бъде одобрено в САЩ. Регулаторите във Великобритания бяха първите в света, които дадоха зелена светлина за хапчето на Merck в четвъртък след бърз преглед.

Сега медикаментът на Pfizer, който действа по различен начин, изглежда е дал още по-добри резултати при пациенти с висок риск от заболяване. Опитът беше спрян рано от независими наблюдатели, защото ефектът е бил впечатляващ.

Наистина сме много щастливи, че има толкова висока ефикасност в това проучване. Ще има огромни последици за пациентите в световен мащаб“, каза Аналиса Андерсън, главен научен директор в болничното бизнес звено на Pfizer, което включва нейната антивирусна дейност.

В допълнение към настоящото проучване при пациенти с висок риск, Pfizer тества лекарството и при пациенти със стандартен риск – проучване, което включва някои ваксинирани хора, които са имали внезапни инфекции.

В трето голямо проучване Pfizer изследва дали лекарството може да се използва като профилактично средство за хора, които живеят с някой, който е заболял от COVID-19, което означава, че човек ще приема лекарството, за да избегне заразяване с вируса.

Стара молекула

Хапчето е вътрешна разработка на изследователи на Pfizer в САЩ и Обединеното кралство. По време на първите затваряния заради пандемията учените са се съгласили да се върнат в лабораториите си в спешни усилия да разработят хапчета против COVID-19, каза Андерсън.

Изследователите на компанията работиха денонощно, за да проектират тази молекула в силно компресиран период от време“, каза тя.

Те са почистили от праха свое старо експериментално антивирусно лекарство, което Pfizer разработи след първоначалната епидемия от ТОРС – коронавирусът, братовчед на COVID-19, който уби около 800 души v края на 2002 г. Старото лекарство трябваше да се прилага интравенозно. Но до юли миналата година изследователите на Pfizer са успели да променят оригиналната молекула и излязоха с ново съединение, което се оказа много мощно срещу COVID-19 и други коронавируси в епруветката – и може да се използва като хапче.

Лекарството Pfizer действа за блокиране на важен ензим, чрез който вирусът се репликира. Приема се два пъти дневно в продължение на пет дни и се използва в комбинация с второ лекарство, наречено ритонавир, което помага на съединението на Pfizer да остане в кръвния поток по-дълго.

Говорител на Pfizer каза, че в момента компанията очаква да произведе повече от 180 000 опаковки от лекарството до края на тази година и да направи поне 50 милиона опаковки до края на 2022 г., като 21 милиона ще са произведени през първата половина на годината.