За мен е радост, удоволствие и чест, че мога да открия това събитие и искам само да кажа две неща, защото през всичките тези години винаги съм изтъквала, колко е важно номинираните да бъдат показвани и представяни по-често. Тази година, благодарение на съдействието на Община Русе, това беше възможно и много се радвам и се надявам и през следващите години така да продължи.
Авторите, които са номинирани, са също толкова важни, колкото и носителя на наградата „Елиас Канети“. И просто защото винаги състезанието е много голямо, затова е важно българската публика, българските читатели да се запознаят също и с другите автори. Това беше възможно тази година на литературния фестивал*.
И другото, което още искам да кажа - че Елиас Канети е световният гражданин пар екселанс, и още по-точно - европеският гражданин пар екселанс. „Всичко, което преживях по-късно, се беше случило някога в Русчук“, пише той и създава този наратив, в който и Русчук като родното място е едно от многото световни места. Надявам се, че този път към търсене на политичността, на световното гражданство, на европейското гражданство - че това е пътят, по който ще вървим и ние.

* Организираният от дружество „Елиас Канети“ Международен литературен фестивал „Дъхът на Европа“ от 1 до 17 октомври в Русе.