Вече 6 години русенката Цанка Димитрова се води длъжник на „Топлофикация София“, без никога да е живяла в столицата или да е имала имот там. И въпреки че това е признато като грешка и от Софийския районен съд, и от самото топлофикационно дружество, Димитрова се оказва със запорирана банкова сметка, от която частен съдебен изпълнител тегли пари.
Историята започва през 2015 година, когато жената получава за първи път съдебно известие, че дължи на „Топлофикация София“ 2300 лева за неплатени сметки заедно с още трима души. Периодът е 2013-2014 година -  време, през което тя даже живее в чужбина.
„Внезапно ми се наложи да се прибера в България и научавам, че аз съм длъжник на „Топлофикация София“, където аз никога не съм живяла, никога не съм имала адрес, никога не съм имала квартира. Абсолютно никога, нищо не съм имала в София като имот“, казва Цанка Димитрова пред БНТ.
Тя подава възражение в Софийския районен съд. Софийска районна прокуратура прави собствено разследване и се произнася, че има злоупотреба с личните й данни.
„Извършили са разпити или справки с наистина живущите на този адрес и с тогавашния юрисконсулт на „Топлофикация“. И двете страни казват, че аз никога не съм живяла на този адрес. Но, има едно но. Живея си спокойно и прекрасно допреди 2-3 седмици, когато реших да си упражня правото на онлайн банкиране. И установявам, че аз съм длъжник. Моите сметки са запорирани от частен съдебен изпълнител, отидох по банките и познайте кой - „Топлофикация София“, разказва Димитрова.
Сумата, която дължи на „Топлофикация София“ според запорното съобщение, вече е над 9350 лева. Веднага пише до частния съдебен изпълнител, че отново е станало объркване, а той й отговаря, че не може да се произнесе относно допусната фактическа грешка. И веднага тегли пари от сметката й.
Пред БНТ „Топлофикация София“ обяснява, че грешката произлиза от документи в период, в който потребителите и собствениците на имоти са били посочени само с имена, без други идентификационни данни. Впоследствие грешката е мултиплицирана автоматично. Но вече са извършени корекции в базата данни на дружеството.
За Цанка Димитрова обаче е неясно как нейните лични данни попадат в тяхната база данни и та се оказва длъжник. По този въпрос от „Топлофикация София“ мълчат. Поднасят й извинения, но запорът на сметката й остава. Единственият ход на Цанка Димитрова е да си наеме адвокат и да доказва правата си в съда.