Продължава абсурдната ситуация, при която ремонтираното и отворено трасе на пътя Русе-Кубрат около село Тетово внезапно беше затворено и преградено с тежки бетонни блокове.
Участъкът все още не бил въведен в експлоатация заради липсата на Акт 16 - този известен факт беше повторен на проведена среща в Разград с участието на русенския заместник-областен управител Людмил Христов.
Пътният участък все още се води в активите на шуменската фирма „Автомагистрали - Черно море“. Докато Агенция „Пътна инфраструктура“ не влезе във владение, няма как да въздейства върху изпълнителите на ремонтите.
Изпълнителите на ремонта обаче си искат от държавата неразплатени средства - според различни източници между 27 и 37 милиона лева. Според тях се бавел и строителният надзор, от който зависи издаването на заветния Акт 16.
Парадоксален в случая е и фактът, че по време на целия ремонтен движението не беше спирано, а временна организация на движението позволяваше на автомобилите да ползват новото трасе.
„Не е нормално обществото да се превръща в заложник на документални неуредици“, заявил русенският заместник-областен управител Людмил Христов на вчерашната среща.
На практика заложници на неуредиците са стотици хора, които ползват опасното старо трасе край каменната кариера до Тетово. Страдат и земеделските производители, чиято селскостопанска техника не може изобщо да минава по лунния пейзаж на старото трасе, гръмко наречено обиколен маршрут.