Образецът за литературен абсурдизъм - повестта на Николай Гогол „Нос“, написана преди почти двеста години, продължава своя живот на русенска театрална сцена. Младият режисьор Боян Иванов, който е завършил театрална режисура във Франкфурт на Майн и театрознание в НАТФИЗ „Проф.Кръстьо Сарафов“, е избрал Русе, за да реализира своя нов сценичен проект. Представлението ще бъде много атрактивно, много енергично, отново ще има 3D мапинг, отново работим с хореографа Татяна Соколова - с други думи, публиката може да очаква необичаен и изключително интригуващ спектакъл, каза директорът на театъра Орлин Дяков. В постановъчния екип е и друго впечатляващо име - автор на сценографията и костюмите е Петър Митев, който също е известен с художествени решения, разминаващи се с обичайното и познатото. 
Абсурдизмът на Гогол в тази повест провокира много творци за разнообразни интерпретации. Носът е напуснал своя притежател майор Ковальов, за да се разхожда самостоятелно с карета из Санкт Петербург, да посещава салони и да се среща с големци, които вежливо му се кланят. А в това време Ковальов страда, но само моли Носа да се върне, при това го прави плахо, тъй като собственият му нос е станал чиновник с три степени по-висок от самия Ковальов. През 2012 г. на „Мартенски музикални дни“ Русенската опера за първи път в България представи операта „Нос“ на Дмитрий Шостакович, режисьор беше Аделаида Якимова. Постановката донесе Кристална лира за екипа. 
Репетициите в Драматичен театър „Сава Огнянов“ са започнали наскоро, представлението вече има и първото си „завъртане“ на Голямата сцена. Актьорският състав е изцяло от русенската трупа: Александър Узунов, Венцислав Петков, Дайана Михайлова, Ивайло Спасимиров, Йовко Кънев, Кадри Хабил, Косьо Станев, Крум Берков, Любомир Кънев, Надя Банчева, Ралица Константинова, Татяна Цветкова, Ясена Господинова. 
Засега се предвижда премиерата да бъде на 25 април, но на мен ми се струва, че датата 9 май е по-вероятна, каза директорът на театъра Дяков. Всъщност, най-нетърпеливите могат вече да си купят билети за първото представление още сега - продават се онлайн и струват по 20 лева.
Не, не сме повишавали цените на билетите - просто за премиера те винаги са малко по-скъпи, но след това ги връщаме към познатите на зрителите стойности, увери Дяков.