Ново артистично изкушение се задава на театралния хоризонт - идва времето студентският театър „Пирон“ да представи новата си постановка. И тази година това ще стане в камерната зала „Слави Шкаров“ на драматичен театър „Сава Огнянов“, който за пореден път благородно отстъпва една от сцените си на младите таланти. Този път сегашни, бивши и няколко бъдещи студенти от трупата, ръководена от актьора Венцислав Петков, ще зарадват публиката с впечатляващ театрален пачуърк от откъси от творби на трима велики руски автори: Николай Гогол, Антон Чехов и Михаил Булгаков. 
Това са трима наистина големи автори, които са емблематични за театралното изкуство, казва Венцислав Петков. „Пирон“ вече е показвал как се справя с малките комедии на Чехов, а сега предстои да покаже как младите русенски дарования възприемат и интерпретират абсурда, който е своеобразна доминанта в подбраните от Петков откъси. Всъщност, в спектакъла има най-малко Булгаков, но неговото заглавие „Дяволиада“ обединява отделните елементи на фантасмагорията, която показваме, обяснява актьорът. Спектакълът е подготвен в трудните пандемични, клаустрофобични и карантинни времена. И може би точно поради това и младите актьори, и зрителите имат толкова силна нужда от смях и от преоткриване на светлата и същевременно горчива мъдрост, закодирана в творчеството на тримата писатели, творили в различни епохи, но хиперактуални и днес. 
Спектакълът е реализиран с подкрепата на общинската програма „Култура“. Той ще се играе на 13, 19 и 20 юни от 19 часа в камерна зала „Слави Шкаров“. Както винаги, входът е безплатен, а след финала актьорите спазват една многолетна традиция на пътуващите артисти - застават с шапка на изхода и деликатно подканят публиката да покаже колко им е харесал спектакълът. На 26 юни „Пирон“ ще покаже своята „Дяволиада“ и на 19-ия фестивал „Време“ във Враца, откъдето обикновено се завръща с награда.