Айфеловата кула - съоръжението, което гордо се извисява във френската столица е емблематично и разпознаваемо по цял свят и едно от първите места, които хората посещават във Франция

Кулата е построена от строителната фирма на Гюстав Айфел, крайният резултат от упоритата работа на Айфел доминира над парижкия силует. От откриването си през 1889 г. кулата е посетена от над 300 милиона души и все още приветства почти седем милиона посетители годишно. Въпреки невероятния брой хора, които са минали по желязната кула, все още има факти, които едва ли знаете. Нека видим!

Гюстав Айфел не е проектирал кулата

Оказва се, че Айфел не е инициатор на проекта за знаменитата кула, а двама негови колеги. Инженерите Морис Кохлин и Емил Нюгер представят на Айфел чертежите, които обаче той смятал за прекалено минималистични и дава заръки на двамата инженери някои насоки как кулата да стане по-впечатляваща. Той одобрява окончателния проект през 1984 г. 

Използвани са тонове метал 

За изграждането на това невиждано дотогава съоръжение са били нужни триста работници, които прекарват над 2 години - от 1887 до 1889 г., трудейки се неуморно на кулата. За изграждането са използвани  над 18 000 метални части, над 2,5 милиона нита и над 40 тона боя.

Проектирана е като временно съоръжение

Първоначaлният план е кулата да бъде построена като временно съоръжение, за да покаже индустриалната мощ на Франция по време на световното изложение през 1889 г. Идеята е кулата да бъде демонтирана след 20 години – през 1909 г. Но за щастие инженерите са се сетили, че на върха и може да се инсталира телеграфна антена, която да се използва успешно по време на Първата световна война, а през 1914 година в битката при Марнер, именно безжичния телеграф помага да се заглушат германските комуникации. 

Хитлер заповядва Айфеловата кула да бъде унищожена.

Когато Германия окупира Франция по време на Втората световна война, Хитлер издава заповед Айфеловата кула да се събори, но за щастие заповедта никога не е спазена. За отмъщение френските бойци на съпротивата измислят план и възпрепятстват нацистите да издигнат знамето си. Те прерязват кабелите на асансьора, който води до върха. Хитро, нали?

Най-високата сграда в света

За период от 41 години символът на Париж е най-високата сграда в света със своите 300 метра. Титлата и била отнета от сградата на Крайслер с неговите 319 метра. По-късно на Айфеловата кула са проектирани антени, с което височината и днес е 324 м.

В Айфеловата кула има поща

Знаете ли, че на първия етаж на кулата има малка поща. Може да си купите пощенска парка и да я изпратите директно от Айфеловата кула и може да бъдете сигурни, че получателят ще бъде очарован.

Най-отгоре има апартамент

Преди да одобри плана за строежа на кулата, Айфел заръчва да се направи апартамент за него. Идеята му била да събира там приятелите си, като Томас Едисон. Апартаментът днес е отворен за посетители.

На всеки 7 години кулата се освежава

На всеки седем години върху кулата се нанасят около 60 тона боя, за да се запази доброто и състояние.

Свива се през зимата

Тъй като е построена от метал, когато температурите са ниски през зимата, кулата се смалява. Когато температурите се повишат отново, тя се увеличава до първоначалния си размер.

Странни събития се случват на кулата

Кулата привлича много авантюристи като бъдещия кмет на Монмартър Пиер Лабрик, който се осмелява да изкачи стълбите с колело през 1923 г., за което е и арестуван. През 2007 г. жена се омъжва за кулата и променя името си на Erika La Tour Eiffel.