През тази година десетки търговски вериги в САЩ станаха жертва на онлайн търговията и се наложи да обявят фалит, пише CNBC.

Това се дължи на силно променените навици на потребителите, които все повече предпочитат да пазаруват в глобалната мрежа. Следва списъкът на най-големите търговски компании, които спряха да съществуват през 2020 г.

J.C.Penney

Активи: над 5 млрд. долара

Пасиви: над 10 млрд. долара

Брой на магазини при фалита: 846

Тази компания, която съществуваше повече от 100 години, фалира заради голям ръст на дълговете през месец май. Тя имаше 90 000 служители, от които 60 000 бяха запазени, след като през декември брандът беше придобит от Simon Property Group и Brookfield Asset Management.

 

Neiman Marcus

Активи: над 5 млрд. долара

Пасиви: над 5 млрд. долара

Брой магазини при фалита: 67

Тази верига за луксозни стоки също фалира през май. Компанията премина през реструктуриране, затвори много магазини, установи нов управителен съвет и състави план за инвестиции в размер на 160 млн. долара в останалите магазини за периода на следващите 3 години, като се надява на силно връщане към луксозните стоки след кризата

 

Guitar Center

Активи: над 1 млрд. долара

Пасиви: над 1 млрд. долара

Брой магазини при фалита: 300

Веригата за музикални инструменти съществува от 1950 г. и имаше 13 000 души персонал, когато през ноември подаде документи за фалит, тъй като потребителите масово започнаха да купуват китари от интернет. Създаден бе план за преструктуриране, който осигурява свиване на задълженията с 800 млн. долара и осигурява нов капитал от 165 млн. долара.

 

Tailor Brands

Активи: повече от 1 млрд. долара

Пасиви: повече от 1 млрд. долара

Брой  магазини пери фалита: 1400

Подаде документи за фалит през август, след като новата практика масово да се работи от вкъщи доведе до спад на продажбите на официални облекла. Месец преди фалита компанията обяви планове да затвори 500 от магазините си и съкрати 20% от служителите си. В началото на декември веригата обяви, че е създала план за изчистване на близо 690 млн. долара задължения и работят по изграждането на нови партньорства.

 

Ascena Retail

Активи: повече от 1 млрд. долара

Пасиви: повече от 1 млрд. долара

Брой магазини при фалита: 2800

Веригата за дамска конфекция, основана през 1962 г., подаде документи за фалит през юли. Приходите й бяха се понижили от 7 млрд. през 2016 г. на 5.5 млрд. през 2019 г. Веригата не успяваше да расте с темповете, с които го правеше Zara и други подобни вериги за „бърза мода“. Наскоро бяха продадени редица нейни брандове за 540 млн. долара, като част от плана по реструктуриране. Компанията трябва да работи за пренасочването към по-млада аудитория.