Университетска болница „Канев“ сключи договор със Здравната каса за извършване на безплатни за пациентите с направления PCR тестове за коронавирус в лабораторията на партера в Хирургическия блок, съобщи вчера директорът на касата Калоян Копчев. Разрешението за изследванията е дадено от здравния министър проф.Костадин Ангелов. Според подписания контракт лабораторията може да обработва по 100 проби дневно, които ще бъдат платени от касата.
Досега такива тестове се правеха само в лаборатория „Здраве 99“. След като броят на желаещите да проверят дали са инфектирани расте главоломно всеки ден и през ноември броят им стигна 537 души, министърът е дал зелена улица и на лабораторията в „Канев“, която отговаря на всички изисквания. С подписването на договора с болницата за 100 теста дневно е завишен и броят на изследванията в „Здраве 99“ от 30 на 80 на ден.
Допълнителни 9400 направления за специалист и над 100 000 лева за изследвания отпусна вчера Здравната каса в Русе от заделения резерв, каза още Копчев.
От началото на годината са отпуснати 220 000 направления на лекарите в извънболничната помощ, 48 000 направления за специализирани дейности и над 3 млн. лева за изследвания. Отделно към настоящия момент в джипитата и специалистите има неизползвани 26 500 направления и 320 000 лева за изследвания, които могат да използват през първото тримесечие на идната година. Това означава, че всеки лекар, който е имал нужда от направления и пари за изследвания, ги е получил благодарение на перфектната работа на служителите в касата, уточни директорът на РЗОК. 
Според него добрият синхрон между касата, Регионалната здравна инспекция и областната управа допринася много за борбата с пандемията в областта, въпреки всички трудности, които възникват в процеса на работата. За това помагат и изплатените средства към договорните партньори на касата за работа при неблагоприятни условия, които възлизат на 3 900 000 лева.