Лабораторията на лечебни заведения „Медика“, която се намира на втория етаж в ДКЦ 2, вече предлага изследване дали организмът има изграден Т-клетъчен имунитет към Ковид-19.
Новото изследване помага да се разбере доколко организмът е защитен от коронавирусна инфекция, дава информация за ефективността от ползваната ваксина и как организмът е реагирал на срещата с вируса чрез диференцирано изследване на специфичния имунен отговор. Тестът допълва досега предлаганите качествени и количествени тестове за изследване на вирус, неутрализиращи антитела за коронавирус. 
Изследването се извършва с кръвна проба. Няма специфични изисквания към пациентите за прием на храни, напитки и лекарства преди това. Подходящо е за всички възрасти, като е препоръчително да се проведе не по-рано от 14 дни след преболедуване или завършване на ваксинационния курс, както и при ниски стойности на IgG антитела срещу Ковид-19 след среща с вируса.
За улеснение на пациента лабораторията предлага изследването да е както самостоятелно, така и в пакет за определяне на имунния отговор срещу коронавируса. В него са включени изследване на вирус-неутрализиращи антитела и Т-клетъчен имунитет. Кръвни проби се вземат от понеделник до четвъртък до 11 часа. Резултатите излизат всеки петък след 16 часа и се получават на място на регистратурата на лабораторията. Изследването се извършва само след предварително записване на тел. 082 502 440.