Микробиологичната лаборатория на УМБАЛ „Канев“ за изследване на пациенти с Ковид-19 се намира зад Акушеро-гинекологичния комплекс и прави четири вида тестове за коронавирус, включително и PCR с направление от личен лекар, който е безплатен за пациента, потвърдиха от лечебното заведение. 
Както „Утро“ съобщи, лабораторията вече има сключен договор със Здравната каса. Работното й време е от 7.30 до 15 часа.
Цената на платената услуга е 85 лева, а другите бързи тестове за антиген, за антитела и комбиниран мултиплексен RT-PCR тест са на цена 30 лева.
Срокът за получаване на резултатите от RT-PCR тест за Ковид-19 е 24 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията. Резултатите от бързите тестове за антитела и антиген за коронавирус и от комбинирания мултиплексен RT-PCR тест се получават в рамките на 30 минути.
RT-PCR тестът за Ковид-19 е световният стандарт за диагностициране на коронавирус. Изследването се извършва с проба от носен и гърлен секрет. Правилното вземане на пробите е изключително важно за надеждността на резултата и се извършва само от специално обучени за тази манипулация медицински специалисти, които ползват лични предпазни средства с висок клас защита. На място има осигурени дезинфекционни материали и за пациентите.
Бързите тестове за антитела са кръвни тестове, в които се търси наличието на IgM и IgG антитела срещу коронавирус.
Бързите антигенни тестове за Ковид-19 се извършват от назофарингеален секрет, подобно на PCR тестовете. Тези тестове са по-бързи от PCR-диагностиката и имат чувствителност 93.3% и специфичност 99.4%. За разлика от бързите кръвни тестове за антитела, антигенните тестове могат да открият вируса в по-ранна фаза. Чувствителността на положителната проба е 100%, ако тестът се изпълни в период до 3 дни след появата на симптомите или при подозрения за излагане на риск.
С комбинирания мултиплексен RT-PCR тест може да се извърши едновременно тестване за Ковид-19, грип А и грип B с една проба от носен или гърлен секрет. Технологията е същата като при RT-PCR тестовете за коронавирус.