Пет века след смъртта си Леонардо да Винчи е все така магнетичен, покоряващ и разпознаваем. Той - многоликият, многопластовият и многомерен човек, вечният символ на смелите и талантливи хора, избрали да прогледнат и надскочили своето време. 
Затова го избираме за патрон на нашата рубрика, посветена на доброто образование. То, което е най-мощното оръжие, гаранцията, единствената алтернатива за по-смислен и по-пълноценен живот; то, което е невероятният, задължителен шанс, който нашите деца заслужават.

Празниците, свързани с математиката, са спорадични явления. Най-често това са събития, свързани с отбелязването на кръгли годишнини или със завръщането на националния ученически отбор от международна олимпиада. 
За огромната част от населението в млада възраст „празник“ и „математика“ са антоними, толкова големи, че могат да се изправят до връх Ботев. 
Математиката е всичко друго, но не и забавна, приятна и изобщо cool някъв си...
Но мощта на традицията винаги изтиква във фокуса на заинтересованите по някое изключение... Такъв бе и празникът на числото Пи в ПЧСУ „Леонардо да Винчи“.
Макар и три месеца след 14 март - Денят на Пи, атмосферата бе повече от математически издържана - окръжности присъстваха навсякъде; разумен хаус доминираше подхода на решаващите задачите на възраст до шести клас; бяха доставени неопределен брой лакомства и т.н.
Благодарение на г-ца Мери Йосифова  - орисницата на празника, имаше математика за всички - вкусна за най-малките, изненадващо интересна за малко по-големите и предизвикателна за пето- и шестокласниците.
Децата от детската градина получиха по един, два, три бонбона, по една, две, три сладки, изпяха дори една, две, три песнички за математиката и в знак на благодарност се сдобиха със снимка за спомен, разбира се, рамката бе с формата на окръжност.
Малко по-големите останаха изненадани, че досадните отношения между дължината на окръжността и радиуса генерират стотици цифри след запетаята и само първите десетина ги карат да изпълнят бързо, бързо стълбището на училището /за справка, виж снимката/. 
Бъдещите седмокласници не скриха учудването си от невероятното съвпадение, че именно Айнщайн е роден на тази дата, че Архимедовата константа и Лудолфовото число са просто едно и също Пи.
Така времето се стопи сред смях, закачки и игри. Оказа се, че на математиката зъбите не са толкова големи, че логическите задачи са неочаквано интересни, чертежите впечатляващи, а триъгълникэт и пергелът биха могли да бъдат първи приятели на всеки. 
За пореден път празникът доказа, че базови компетентности, като математиката, се изграждат лесно и трайно в неформална среда, където доминират игрите и изненадите, където времето и оценките не са стресови фактори. А и всички сме наясно, че ранното формиране на математически умения са от голяма полза за децата, така те стават уверени в решаването на конкретни проблеми, а след време без усилия се справят с точните науки. 
След утрото, изпълнено със забавни моменти, неочаквано за всички учениците се обърнаха към своите учители, за да им благодарят. Благодариха им за знанията, за търпението, за упорството, за всичко, което получаваха през последните месеци. Обърнаха се персонално към своите преподаватели, разчувстваха ги с вниманието си, а после с весел глъч, подобно на врабци отлетяха към своето лято, което започна точно в този ден на числото Пи.