На 2 май се навършват 500 години от смъртта на Леонардо да Винчи - една от най-прогресивните, образовани и иновативни личности на всички времена. Тази рубрика се посвещава на ренесансовия гений, съчетал неукротим талант с енциклопедични знания, иновативна личност, търсеща отговора на въпроса „Защо?“.
Ние считаме, че днес всяко „Защо?“ започва от образованието.
Сред приоритетите на нашата рубрика ще бъдат тенденциите в иновативното училище, справянето с образователните нужди на дигиталното поколение, както и добрите практики в обучителната сфера. 
Целта е да споделим идеи, практика и опит, за да дадем най-доброто образование на нашите деца.

Защо след като децата ни всеки път се връщат с медали от международните олимпиади по математика и физика, нямаме учители по математика, няма и по физика? „Заради ниските заплати и липсата на уважение към педагозите“, ще кажете и ще го зачетем за добър опит, макар истината, като във всеки добър сценарий, да стои малко по-встрани...
Нашите гениални математици заминават за чужбина, затова бъдещите учители по математика трябва да бъдат открити сред оставащите у нас млади хора. Обаче...
Новите поколения не обичат математиката. Трябва да се мисли, да се учи, да се решават задачи, което отнема време и изисква усилия... А в този момент, виж го Света, къде е избягал... Във фейса другите колко лайка имат вече, силиконовите кукли и нацепените батки к`ви яки кинти праят, само пушека им не мож` издиша... 
В описаната покъртителна ситуация срещата между реалната образователна нужда и страховитата действителност е хард вариант на „Mission impossible“. Затова рязко трябва да се смени подходът. Щом учениците не искат математиката в чистия й вид, да ги „примамим“ с другите науки. Математиката е в основата на всички тях и обръщайки фунията, можем чрез философия, биология, изкуство и т.н. да стигнем до омразната математика. Установено е, че интелектът не обича да търчи в един коридор. Обикновено неговата най-естествена активност покрива различни, дори несъвместими на пръв поглед, сфери от човешкото битие. Затова логическото мислене и емоционална интелигентност са приятелчета, затова на този етап дръжки като „Той е музикант, за к`во му е да разбира от математика“ звучат неуместно дори само заради дигитализацията и компютърната й обработка. 
В човешката история има достатъчно примери за разнопосочно талантливи умове, но най-мащабният, живял някога е Леонардо да Винчи. Неговите картини, инженерните и архитектурните му решения, скулптурите му и скиците по анатомия са нагледни учебници по математика, не за напреднали, а за търсещи. В повечето от тях зад красотата и дошлите от бъдещето идеи, зад идеалните пропорции и уникалната прецизност присъства нещо съвършено, което  природата и посветените повтарят от хилядолетия.
Затова биолози, художници, музиканти, историци, архитекти, психолози и дори мистици обсъждат неговата привлекателност и вездесъщност. Златното сечение е вдъхновявало мислителите от всички дисциплини както никое друго число в историята на математиката. 1,61803 е една от най-ярките и устойчиви прояви на хармония в природата. Сякаш създадено от самата нея, за да покаже, че трябва да се обърнем с лице към нея, преди да продължим напред.