Пет века след смъртта си Леонардо да Винчи е все така магнетичен, покоряващ и разпознаваем. Той - многоликият, многопластовият и многомерен човек, вечният символ на смелите и талантливи хора, избрали да прогледнат и надскочили своето време. 
Затова го избираме за патрон на нашата рубрика, посветена на доброто образование. То, което е най-мощното оръжие, гаранцията, единствената алтернатива за по-смислен и по-пълноценен живот; то, което е невероятният, задължителен шанс, който нашите деца заслужават.

Втори месец дистанцията определя темпа в отношенията между учители и ученици. Втори месец преподавателите влизат без покана в домовете на своите възпитаници, упълномощени от призванието си да образоват. И докато с по-големите комуникацията е естествено осъществима, за мушмороците от детската градина това е невъзможно без всеотдайната грижа на родителите.
В ЧДГ „Леонардо да Винчи“-Русе огънчето на социалното общуване искри два пъти седмично при строго спазване на всички здравно-хигиенни изисквания за онлайн обучението.
Благодарение на родителите се осъществява видеоконферентна връзка, която позволява на децата да не губят контакта с любимата си учителка и приятелчетата от забавачката. Обикновено госпожата им чете приказки, защото на този етап правилното артикулиране и изказ са определящи за оформяне на речевите умения на малките. /И в този момент си спомням как ние имахме плочи с приказки, които въртяхме до безкрай.../
Чете им на български и на английски, както налагат правилата на ранното чуждоезиково обучение. А малките като на игра повтарят непознати думи и фрази, отговарят на въпроси по сюжетни картинки, дори разказват свързано познати приказки по тях.
И понеже всичко започва от детството, редно е да се обърнем към началото, когато през 2008 г. стартира детският център „Леонардо да Винчи“, който предлага и услугата „Почасово гледане на деца“. Децата са различни - дошли от близо и далеч, деца от смесени бракове, които не знаят български, но за които е задължително или наложително да научат езика. Така работата с деца билингви, които учат, докато се забавляват и играят, предопределя използваните методики в ЧДГ „Леонардо да Винчи“, която започва своето съществуване през 2014 г. 
Оттогава до днес не е спирала работата по проекти, която осигурява на децата онлайн комуникация с техни връстници от цяла Европа, по-широк поглед към природата и нашия континент, дори базова осведоменост в областта на парите и, разбира се, много знания по английски език.
Емблематичен за този период е проектът TREE - Традиции, реалност, образование и забавление, при който чрез играта децата научиха повече за културата, традициите и етническите особености на различни народи. Главният герой Мравката турист премина, пълзейки по различни дървета, символизиращи различните държави - партньори в проекта.  
Проектът ОТТТ - Приказки от съкровищницата на старата костенурка използва приказната форма, за да въведе базови търговски и финансови знания и умения, които децата в модерния свят трябва да притежават. Старата костенурка обиколи ред европейски страни и  разказа на малчуганите за златни монети и стари банкноти, за пълни с вкусни плодове и зеленчуци кошници и за начина, по който може да се похапне от тях...
В тези дни на несигурност и изолация учители и ученици от ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ създадоха и поддържат фейсбук страницата „Не е спам! УСМИВКА Е!“, на която публикуват вдъхновяващи послания, за да усмихнат всеки видял и прочел ги и да го накарат да почувства силата на искреността и топлината. Децата от детската градина също публикуват тук свои клипчета и рисунки, като благодарение на своите родители и учители заявяват своята интерпретация на гражданска позиция във време на криза. 
И понеже краят на периода ДОМСТОЙ не се вижда, те ще си останат заедно виртуално или както бабите от преди поколение биха казали - „Детската градинка си остава в телевизора...“.