Кметът на Лондон Садик Хан обяви днес, че е намалил заплатата си с 10 процента заради пандемията от Covid-19. Той също така призова британското правителство да подкрепи местните власти, които изпитват финансови трудности, за да бъдат избегнати по този начин съкращенията в сектора на обществените услуги, предаде "Франс прес".

Годишната заплата на лейбъриста Хан е 152 734 лири (170 000 евро). Днес кметът на Лондон замрази също така заплатите на 15 членове от екипа си. Това стана в момент, в който има риск от недостиг от 493 милиона лири в бюджета на столицата за идните две години.

"Covid-19 имаше катастрофално въздействие върху обществените финанси на Лондон, които бяха в много добро състояние преди пандемията", се казва в изявление на Хан.

Той уточнява, че през пандемията приходите на Лондонската транспортна компания са спаднали с над 90 процента. Рязко са намалели и приходите от местните данъци и от данъците, плащани от професионалните групи.

Хан предупреждава, че без подкрепа от правителството, ръководено от неговия предшественик в кметството на Лондон, консерватора Борис Джонсън, ще се наложи да се съкращават средства в бюджетите на полицията, пожарникарите или обществения транспорт. Хан посочва, че други населени места в страната изпитват същите финансови трудности.

Финансирането, отпускано на тези общини от държавата, пред която икономическите перспективи също са мрачни, силно намаля през последните шест години заради мерките за строги икономии, взети от няколко последователни консервативни правителства, припомня "Франс прес".