Архитектурното бижу на братята търговци и индустриалци Никола, Емануил и Аргирис Папаманоли на ул.“Александровска“ грейва с автентичния си блясък в центъра на Русе. Сградата, изградена по проект на арх.Едвин Пиетрицки през 1897 г., е в реставрация, като вече е завършена най-важната част от възстановяването й, разказа реставраторът Ясен Янков. Къщата беше купена от  фирма „Нордик пропъртис“ от холдинга „Еконт Експрес“, собственост на Николай Събев.
„Характерното за тази сграда е, че е уникална като пластика с пластични елементи и скулптурни декорации по цялата фасада. Те са много красиви, много сложни, много натрупани, правени от уникални майстори, каквито сега вече няма. Под главните корнизи има много красиви парапети с колонки, а в ъглите едни херувими. Навремето всяка сграда е имала дух-пазител на домашното огнище и те изпълняват тази роля. Направени са били от ламарина, сега ги реставрирахме от чист цинк с много хубав цвят и ги върнахме на мястото им. Надолу има много флорални мотиви, които са с такива орнаменти и с такава изработка, на каквато не съм попадал досега“, обяснява Ясен Янков.
Голяма помощ при работата на реставратора и архитект Венцислав Илиев са оказали архивните снимки, включително и такава от 1908 г., изпратена от гражданин. „По нея установихме много детайли, които ги възстановихме, както са били, защото е важно е да се възстановят в оригиналния вид“, казва още Ясен Янков. Предстои да се реставрират фреските в прохода, където ще има и галерия.
Най-големият проблем се оказва боядисването на камъка, от който е направена сградата. Това е станало по времето на социализма и важи както за този паметник на културата, така и за много други. „Тази сграда беше с 3-4 пласта боя върху нея, и то с едни постни бои, фасагени, латекси. Всичко, каквото се намира на пазара, беше напластено върху каменната пластика. А тя е уникална, всеки орнамент е правен ръчно от каменоделец, по проекти на тогавашните архитекти“, споделя Ясен Янков.
Затова реставраторът ще внесе предложение до общинския съвет да се забрани боядисването на камъка по паметниците на културата в града. „Трябва да може само да се прави почистване, реставриране и да се вземат мерки против влага и температурни промени. Останалото коства много средства, време и трудно се почиства. Това са своеволия, тъй като не са съгласувани с Паметници на културата, нито са по проекти на архитекти, нито е взето становище“, коментира той.
Архитектурното бижу на „Александровска“ е поредната красива сграда в града, на която Николай Събев връща автентичния блясък. Както „Утро“ писа още миналата година, той купи и реставрира известната Къща с фалосите на ул. „Олимпи Панов“ 12. От „Нордик пропъртис“ тогава съобщиха за „Утро“, че се планират реставрации и на още няколко красиви сгради - на бул.“Славянски“ 16, ул. „Добруджа“ 10 и „Княжеска“ 5, където се намира друго архитектурно бижу - Виенската къща на Иван Соларя. Стремежът на собствениците е тези сгради да бъдат общодостъпни и да станат част от живота, градската среда и културата на Русе, като помещенията се използват за обществени цели - търговски площи, изложбени зали, ателиета и др., уточниха от фирмата.