Възстановяването на рушащата се сграда паметник на културата по главната улица срещу бившия хотел „Балкан“ вече започна. Около красивата жилищно-търговска сграда на „Александровска“ 37 вече са поставени оградни пана, а работници шетат в обекта. 
Това е поредната сграда паметник на културата, на която от фирма „Нордик пропъртис“, която е собственост на Николай Събев, ще вдъхнат нов живот. След като приключи съгласуването на процедурите, включително с Националния институт за недвижимо културно наследство, ще се пристъпи и към същинските строителни дейности. Плановете са имотът да бъде реконструиран, като се запази оригиналният му вид, а след това вероятно ще се ползва за обществени цели. Намерението на известния русенски бизнесмен е да възстановява и поддържа сгради паметници на културата, които са не само от местно, но и от национално значение. Желанието на фирмата е тези сгради да станат част от живота, градската среда и култура на Русе. 
Красивата сграда на „Александровска“ 37 започна да се руши през 2013 година, когато от фасадата се откъртиха няколко каменни парчета, а дни след това при силен вятър и дъжд напуканият балкон рухна на главната улица. Заради късния час на инцидента по чудо нямаше пострадали. Тогава от общината връчиха на тогавашните собственици на сградата предписание за обезопасяване на прилежащия тротоар, укрепване на балкона, възстановяване на падналите архитектурни елементи и ремонт на фасадата. Собствениците възстановиха само балкона.
Както е известно, в община Русе има регистрирани над 250 сгради-недвижими културни ценности, като не са малко тези, които са силно застрашени от самосрутване поради това, че собствениците им, много от които не живеят в Русе, не са предприели нищо, за да ги реставриват. Надеждата е да има все повече местни бизнесмени, които милеят за града си и които не жалят средства, за да запази той архитектурните си бижута.