Великобритания ще „изключи“ чуждестранните, нискоквалифицирани работници и ще изисква от всички квалифицирани, които желаят да дойдат в страната, да имат предложение за работа и да отговарят на изискванията за заплата и език, пише Reuters, цитирайки статия на британския вътрешен министър. Тези нови правила ще заработят от следващата година, когато изтече преходният период, в който Лондон и Брюксел трябва да се договорят за бъдещите си отношения.

В момента гражданите на Европейския съюз могат да се движат свободно между държавите членки, което накара някои британци да гласуват за Brexit на референдума през 2016 г. в опит да намалят броя на пристигащите в страната.

„Новата ни имиграционна система ще затвори крана на евтината, чуждестранна нискоквалифицирана работна ръка“, пише министърът на вътрешните работи Прити Пател във в. The Sun. „От следващата година всички квалифицирани работници ще трябва да спечелят достатъчно точки, за да могат да работят във Великобритания. Те ще трябва да говорят английски, да имат договор за работа с фирма и да отговарят на изискванията за заплата“, пише още той.

Пател казва, че „общият брой“ ще падне под предварителния план.

Някои опозиционни политици твърдят, че ограниченията на имиграцията могат да навредят на обществени услуги като Националната здравна служба, която в определени области разчита на други граждани на ЕС, които работят като медицински сестри и лекари.

Правителството заяви, че ще присъди допълнителни точки на работещите в сектори, където има недостиг на умения.

Лондон и Брюксел ще прекарат тази година в преговори за условията на сделката след Brexit, която ще влезе в сила на 1 януари 2021г., като вече са изготвени „бойните линии“ за това доколко Великобритания ще се разминава с правилата и регламентите на ЕС.