Променят се навиците по отношение на закупуването на нов автомобил у българина, но все още това се случва със слаби темпове. Все още сме една от последните държави в Европа в съотношение нови – стари автомобили на глава от населението. За миналата година има 43 368 регистрирани нови автомобили и 226 657 употребявани по данни на „Пътна полиция“. За съжаление е много голям и делът на автомобилите, които са над 15 г., а 41% от автомобилния парк в страната е на възраст над 20 години.

Това каза в интервю за БГНЕС ръководителят на корпоративния отдел на „София Франс Ауто“, официален вносител на Peugeot у нас, Драгана Иванова.

Иванова посочва, че както компанията им, така и други вече предлагат доста по-гъвкави варианти за закупуването на нов автомобил.

„Ние предлагаме оперативен и финансов лизинг, където с по-малка първоначална вноска може да бъде закупен нов автомобил. В момента лихвите са изключително ниски. Човек може да встъпи в лизинг с първоначална вноска от 10%“, посочва Иванова.

Калоян Бончев, който е регионален мениджър продажби в София, уточнява, че с първоначално вложение от 4500 лева може да се вземе чисто нов семеен автомобил, комби, среден клас, който струва 35 000 лева.

„За сравнение, с първоначалната инвестиция от 4500 лева може да се купи 15-годишен употребяван автомобил. След това се плаща месечна вноска в порядъка на 400 лева“, обяснява той и добавя, че при финансовия лизинг застраховките и обслужването са за сметка на ползвателя.

Драгана Иванова казва и за една нова тенденция, която се наблюдава в последните години.

„В последните години, повече при фирми се забелязва, използването на оперативен лизинг. Това е услуга, при която взимате автомобил под наем в дългосрочен план и плащате месечни равни вноски без първоначална вноска. Първоначално плащате две или три вноски, но те са депозитни и се връщат в края. Това е услуга, а не лизинг, в чийто край не придобивате собственост върху автомобила. Въпреки, че българинът продължава да държи на собствеността“, коментира тя.

Според колегата ѝ Бончев, обаче през последните 10 години все повече българи предпочитат да купуват автомобил на лизинг.

„За разлика от корпоративните клиенти, които предпочитат оперативен, малките фирми и частните лица предпочитат финансов лизинг. Те искат да придобият собствеността на автомобила. Повече от тях никога не придобиват собствеността на автомобила, защото се възползват от възможността за замяна“, обявява наблюденията си от години назад Бончев.

Драгана Иванова добавя, че всяка година нараства процентът на този вид сделки.

„За миналата година, от всичките ни продажби, около 30% са точно по тази схема – „връщане на старо за ново““, подчертава тя.

Попитани как е постигнат успех по отношение на намаляването на първоначалната вноска от 10 000 – 12 000 на 4 500 лв., Калоян Бончев обяснява на какво се дължи тази промяна в полза на хората.

„10 000-12 000 лв. беше първоначалната вноска преди доста години, когато повечето фирми изискваха първоначална вноска от около 30%. Тогава финансовите институции нямаха нагласата да финансират покупката на автомобили, страхуваха се, защото автомобилът се обезценява за разлика от недвижимия имот. Сега нагласата на финансовите институции е, че може да се финансира с 10% първоначална вноска и дори срокът за изплащане се увеличи от максималният тогава 36 м. като той вече може да достигне до 72 месеца“, разкрива Бончев положителната тенденция.

Освен този вариант на покупка, нараства и интересът към покупката на използвани автомобили от оказионите им, защото те са с доказан произход, твърди ръководителят на корпоративния отдел на компанията.

Иванова е категорична и по отношение на това, че бъдещето е в електрическите автомобили и обявява, че до 2025 г. моделите на компанията ще имат и електрическа версия.

„При новите модели има автономия до 340 км., което в градски условия едва ли може да минете за ден“, посочва тя и казва, че обмислят и вариант за предоставяне на оборотен автомобил за почивка, ако на някого се наложи да тръгне на дълъг път

„В лизинга може да бъде включено 20 дни ползване на оборотен автомобил, който не е електрически, за да бъдат спокойни хората, които се отправят на пътешествие, на което може да няма зарядни станции и възможност да заредят автомобила“, казва едно от възможните решения Иванова.

Попитана дали държавата трябва да направи нещо, за да стимулира закупуването на нови и екологични автомобили, ръководителят е убеден, че трябва да направи нещо в тази посока.

„Държавата е необходимо да се намеси и да направи нещо, за да стимулира покупката на екологични автомобили. Трябва да предоставя данъчни стимули и финансиране по някакъв начин. Румъния въвежда ековинетки, дава финансиране на физически лица. Там, ако си дадете колата за скрап, защото тя замърсява, там държавата дава около 1800 евро субсидия на хората.

Във Франция например финансирането на покупката на електромобил, което е безвъзмездно, е до 6000 евро. У нас това го няма. Трябва да се работи в тази насока, за да може и самите хора да са стимулирани да закупуват такива автомобили, тъй като те все още държат по-висока цена от конвенционалните“, заявява Иванова.

Калоян Бончев пък изчислява, че разликата в цената между електрически и конвенционален автомобил на стойност 35 000 лв. е около 15%, разлика, която във времето се оправдава, заради ниските експлоатационни разходи на електромобила.

„Електрическият автомобил първоначално е по-скъп – 50 000 – 60 000 лв., но после има своите предимства. Да не забравяме и безплатното паркиране в синя или зелена зона“, посочва Бончев предимствата на екологичното возило и добавя, че се надява скоро застрахователите у нас да започнат да ги застраховат на по-ниски ставки, а не както сега – като конвенционалните автомобили.