България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната и няма допълнителни изисквания към страната ни в тази посока. Това каза финансовият министър Владислав Горанов пред БНР във връзка с предположението на проф. Стив Ханке, че страната ни може да е склонила пред ЕС да се съобрази с „дискриминационни условия“, за да може да приеме еврото. 

„Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година. Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкретните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2  и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че подобни твърдения за някакви скрити споразумения или допълнителни условия към нас са по скоро в сферата на спекулациите“, коментира финансовият министър.

Еврото е втората валута в света след долара, припомни още Горанов по повод тезата на Ханке, че страната ни не бива да влиза в еврозоната, а единната валута е грешка от самото си създаване.

Горанов бе категоричен, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.