Президентът на Република България Росен Плевнелиев се срещна с българските олимпийци на Игрите в Сочи. Държавният глава проведе едночасов разговор с треньорите и състезателите, в центъра на който беше бъдещето на белите спортове нас. На срещата в един от хотелите в планинската зона на Игрите присъстваха генералният секретар на БОК Белчо Горанов и посланикът на България в Руската федерация Бойко Коцев.
„Не смятам посещението ми в Сочи за политическо, аз съм тук по покана на БОК, с което засвидетелствам уважение към вас като спортисти, спечелили правото да бъдат тук сред най-добрите на планетата и уважение към олимпийското минало и бъдеще в национален и световен мащаб. Спортът е стратегически важен за всяка една нация и е от огромно значение да определяме точно проблемите, да ги решаваме, за да можем да надграждаме." заяви Плевнелиев.
„Спортът възпитава в чувство за отговорност и дълг, а спортистите са тези, които дават модела на младите хора. - каза президентът. - На Олимпиадата битката вече е за мили секунди, дори за нано секунди, конкуренцията е огромна и е важно да знам вашите проблеми, тревоги, това, което бих могъл да помогна като държавен глава" каза президентът.
Виктор Жеков, треньор и баща на най-добре представилата се на Олимпиадата в Сочи българка сподели, че голямата му тревога е липсата на перспектива пред младите състезатели, които след детска вързаст не виждат смисъл да продължават да се занимават професионално със спорт. „Държавата, ски-курортите и общините трябвя да са съпричастни с нашия труд, да помагат да запазим тези деца за спорта и за бъдещето на България", каза бащата на Сани Жекова.
Треньорът на биатлонистите Георги Фъртунов говори за окаяната база, с която разполагат в този спорт у нас и изяви надежда, че в близко бъдеще нещата ще се подобрят.
„Много важно е да си поставим някакъв ориентир за развитието на зимните спортове. Например: домакинство на голямо състезание - младежки олимпийски игри или европейски младежки олимпийски игри. Това ще ни послужи като двигател да приемем стратегически мерки за развитието на тези спортове у нас. Но за да си повярваме, първо трябва да го кажем, да го заявим" смята Плевнелиев.
„Ние можем да развиваме зимните спортове както го правят в Австрия, Швейцария, Канада. Аз съм еколог, но не приемам да изграждаме Берлински стени пред нашите планини. Нека обичаме планините и да се грижам за тях като ги пазим, а не като ги изолираме - призова президентът. - Ние имаме 600 000 ски-туристи на сезон, а в Австрия например са над 30 милиона. Това е икономика, растеж, бизнес, поминък, благосъстояние. Сега в Истанбул изграждат най-голямото летище на планетата - с шест писти. Целият свят ще минава през тази аерогара, а от там до Чепеларе, Боровец и Банско е само няколко часа път. Защо да не се възползваме от това."
Накрая Плевнелиев се ангажира да осъществи среща с водещите федерации, министъра на спорта, други ресорни министри и общините за включване на стратегически спортни инициативи към програмата 2020.
„Най-важно е да се мисли и работи за бъдещето, за децата на България, които много обичат зимните спортове и ние следва да им създаваме условия да ги практикуват ежедневно." Каза накрая президентът Плевнелиев.