На Олимпийския стадион "Фишт" в Сочи олимпийският огън бе загасен и по този начин 22-те Зимни олимпийски игри, които се проведоха през последните 16 дни в руския зимен курорт, бяха официално закрити.

Рекордните 98 комплекта медали бяха раздадени на Игрите през последните повече от две седмици, като с много силно представяне в последните три дни домакините от Русия успяха да спечелят престижното класиране по медали. Близо 40 хиляди души гледаха на живо церемонията по закриването.

Организаторите й проявиха страхотно чувство за самоирония в откриващия акт, като артистите, които оформиха петте олимпийски кръг, пресъздадоха гафа от откриващата церемония, когато петият кръг не се разтвори. Все пак изпълнението завърши с разтваряне на всички пет кръга под гърмежа на фойерверки, след което бяха представени и високопоставените гости - президентът на Русия Владимир Путин, този на МОК Томас Бах и неговия предшественик Жак Рох.

Първи своето знаме изведоха състезателите на Русия, победители в класирането по медали. Домакините бяха решили всички техни шампиони заедно да носят руския флаг под възторженото приветствие на публиката на Олимпийския стадион. Маестро Валери Гергиев дирижира детския хор, който изпълни химна на Руската федерация, докато знамето на Русия и това на Олимпийското движение се издигаха.

След това започна едновременното излизане на всички 2686 атлети, които се бориха за разпределението на 98 комплекта медали в последните 16 дни. Българското знаме бе носено от скиора Никола Чонгаров, който записа престижното 23-то място в супер комбинацията. Александра Жекова, която записа най-доброто класиране за България на Олимпиадата и завърши пета в бордъркроса, се прибра още преди няколко дни в София.

След като всички спортисти минаха през терена на стадион "Фишт", се проведе награждаване на победителите от масовия старт свободен стил в ски-бягането при мъжете и жените - две надпревари, които традиционно се провеждат в последните два дни на Игрите. Любопитно бе, че и в двете награждавания подиумите бяха окупирани от сънародници - трима руснаци при мъжете и три норвежки при жените. Това бе символично, тъй като именно тези две страни заеха първите две места в крайното класиране по медали.

Последваха редица атрактивни изпълнения, които представиха най-традиционното от богатата руска култура. Великият втори концерт за пиано на Сергей Рахманинов в изпълнение на Денис Мацуев накара всички зрители на стадиона и по телевизията да настръхнат. Разбира се, не бе подминат и руският оперен театър - трупите на знаменитите Болшой театър в Москва и Маринския театър в Петербург изпълниха танцов пърформанс, интересна комбинация между класически балет и традициите на Ориента.

Огромни портрети на Фьодор Достоевски, Александър Пушкин, Николай Гогол, Антон Чехов, Анна Ахматова, Михаил Булгаков, Иван Тургенев, Александър Солженицин и Владимир Маяковски бяха издигнати на терена, за да напомнят колко много е дала Русия на световната литература. Именно тези класици са вдъхновили руския народ да бъде една от най-четящите нации в света - на територията на страната има 40 хиляди библиотеки, в които се съхраняват 850 милиона книги и други печатни издания. На фона на магическия Валс №2 на Дмитрий Шостакович на терена се появиха над 100 циркови артисти, представители на едно изкуство с изключителни традиции в Русия.

След видео представяне на част от най-атрактивните моменти от изминалите 16 дни, на стадион "Фишт" бе изпълнен химна на Гърция и издигнато знамето на южната ни съседка - знак на почит към родоначалниците на олимпийското движение и домакини на първите модерни Олимпийски игри. Последва и символичното предаване на щафетата - кметът на Сочи Антоний Бахомов предаде олимпийското знаме на президента на МОК Томас Бах, а той от своя страна на Лий Сок Ре - кмет на следващия град-домакин Пьончан. В следващите осем минути корейски артисти представиха с различни изпълнения 23-ия домакин на Зимни олимпийски игри.

Церемонията продължи с официално обръщение от Дмитрий Чернишенко: "Скъпи приятели, днес завършват първите в историята на Русия Зимни олимпийски игри. Русия изпълни обещаното. Нашите Игри станаха изключително горещи, заради разпалените страсти. Истински зимни Игри за всеки от вас. Благодаря на спортистите! 98 комплекта медали бяха разделени в честна и красива битка. Благодаря на запалянковците за тяхната подкрепа! Точно вие направихте атмосферата на Игрите незабравима. Благодаря на всички, участвали в организирането на този грандиозен празник. Доказахме, че нищо не може да ни се опре. Благодаря на всички, които се грижиха за нашата безопасност - вие показахте, че вашата работа може да бъде едновременно много атрактивна и да остане незабелязана. Благодаря на нашите доброволци - ярки, жизнерадости, винаги готови да се притекат на помощ. Всички ние сме един отбор, отборът на Сочи 2014. Благодаря на Международния олимпийски комитет. Това е велик момент от нашата история, който ние ще пазим и ще предаваме на следващите поколения. Това е новото лице на Русия, нашата Русия. За нас тези игри са най-добрите на всички времена. Ние направихме това, ние покорихме олимпийския връх", каза Чернишенко, след което даде думата на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах.

Олимпийският шампион по фехтовка от 1977 година започна обръщението си с поздрав на руски: "Голямо благодаря, Сочи! Голямо благодаря, Русия! Благодаря Ви много, скъпи олимпийски спортисти. Вие ни вдъхновявате през последните ни, справихте се превъзходно във вашите надпревари. Вие празнувахте победите си с достойнство и приемахте загубите си така. Живеейки заедно под един покрив в олимпийското село, вие изпратихте силно съобщение на света. Обръщам се към всички, които са въвлечени в конфронтация, насилие и потисничество. Отговорете на това олимпийско послание с мир", призова Бах.

"Нашите руски домакини ни обещаха отлични спортни съоръжения, отлични олимпийски селища и отлични условия. Тази вечер можем да кажем: Русия изпълни всичко, което обеща. Това, което отнема десетилетия на други места, тук бе постигнато само за седем години. Искам да благодаря на президента на Русия г-н Владимир Путин за личния му принос към изключителния успех на тези Олимпийски игри. Руското правителство, Организационния комитет, на всички в Сочи и страната - благодаря Ви. Благодаря много на доброволците. Довиждане, Сочи. Довиждане, Русия. Обявявам 22-те Зимни олимпийски игри за закрити. Съгласно с традицията свиквам младежта на света да дойде след четири години в Пьончан, за да отпразнуваме заедно 23-те Олимпийски Игри", завърши той.

В центъра на терена на стадион "Фишт" олимпийският огън бе загасен и по този начин бе сложен край на 22-те Зимни олимпийски игри в Сочи. Под звуците на грандиозния първи концерт за пиано на Пьотр Илич Чайковски всички зрители на церемонията станаха свидетели на грандиозно шоу с фойерверки - един красив и достоен завършек на Олимпиадата в Сочи.