Олимпийският огън достигна крайната си дестинация в навечерието на тържествената церемония по откриването утре на XXII Зимни олимпийски игри в Сочи. Запален на 2-ри октомври 2013-а г. в древна Олимпия, той измина 65 хиляди км за 123 дни, с участието на повече от 14 хиляди факлоносци от различни страни. 

Днес по улиците на Сочи се проведе последната щафета, в която участваха 27 факлоносци, сред които спортисти, министри, граждани и гости. Татяна Навка - олимпийската шампионка по фигурно пързаляне запали своя факел от пристигналия на железопътната гара в Сочи Олимпийския огън, като заяви:

Олимпийският огън се докосна до много ъгълчета на нашата родина и така нашите сънародници успяха да станат съпричастни с този прекрасен празник. Благодаря, честит празник и успех на Олимпиадата на всички наши спортисти!

Олимпийският огън измина дългия път до Сочи по суша, море и въздух, пренесен на борда на самолет, с влак, лодка и велосипед, на кон и камила, с шейна, сноуборд и скидо. Така той премина през всичките 83 региона на огромната територия на Руската федерация - от Северния полюс до Далечния изток, през езерото Байкал в Сибир до връх Елбрус, под вода и в Космоса.