Представете си "Дунав" да започне от първия предварителен квалификационен кръг и накрая да спечели купата в Лига Европа. /В Библията също има подходяща притча в този дух - по-скоро камила ще мине през иглени уши.../ Дори да не се интересувате от футбол, сте наясно какъв изключителен успех е това. На такава бляскава победа директорът на Белодробната болница в Русе д-р Светослав Дачев оприличава постижението на д-р Николай Евгениев и сравнението никак не е пресилено, а си е съвсем точно. Защото през октомври д-р Евгениев става единственият медик в България с европейска диплома по белодробни болести, получена след изключително тежък изпит в Париж, при това в безкомпромисна конкуренция с много други отлично подготвени лекари. 
"Дунав", както знаете, поигра в Лига Европа през лятото на 2017 година, но отпадна още на старта.  По това време
д-р Евгениев вече е започнал изкачването на своя връх
Това става през 2015 година, когато след известни колебания решава да извърви цялата процедура и накрая да се яви на тест по програмата ХЕРМЕС /Хармонизирано образование в респираторната медицина за европейски специалисти/, която привлича пулмолози не само от цяла Европа, а и внушителна група от Индия, Китай и други азиатски страни.
Всъщност предложението за участие в програмата идва от доц.Пенчо Иванов от Медицинския университет в Плевен, при когото 34-годишният русенски медик защитава специалността "Бронхология". Доц.Иванов вижда потенциала на младия си колега и го насочва по дългия път към придобиването на нови знания и умения.
В началото д-р Евгениев не приема сериозно идеята. По-точно не мисли, че е за него, след като 
слага на везните и материалните, и моралните аргументи
А това е неизбежно, защото в програмата ХЕРМЕС има една много съществена подробност. Необходими са научни публикации и участия в различни научни конференции и конгреси по света, за да бъдат допуснати кандидатите до изпит. Лошото е, че всичко това от първата до последната стъпка е изцяло за собствена сметка. Няма стипендии, няма донорски програми, няма грантове.
Не исках да се обръщам за финансова помощ към фирми, защото после трябваше да се обвържа с тях, а моето желание е да продължа работата си в Белодробната болница в Русе, казва д-р Евгениев.
Накрая все пак решава да инвестира в себе си и преди три години посещава първата конференция по сънна апнея в Барселона. Следва конференция на същата тема в Бразилия, а после и курс за болести на белодробното кръвообращение в Лозана. Така необходимите сертификати са осигурени, междувременно лекарят публикува научни статии, прави презентации и неизменно приближава към голямата цел - решителният тест в Париж.
Самият изпит се провежда по конспект от 90 въпроса в 72 страници, на които трябва да се отговори за три часа и отговорите да се нанесат в една матрица. Русенският белодробен специалист изпълнява всичко за нужното време и си тръгва спокоен.
Още тогава знаех, че съм се справил добре, но оценката надмина дори моите очаквания
Когато на 26 октомври ми съобщиха, че съм се представил блестящо, се зарадвах много. Изпитах удовлетворение, трудът ми беше оценен и възнаграден, казва в типичния си скромен стил д-р Евгениев.
И ако още робувате на глупавото клише, че скромността е за онези, които нямат други качества, ето ви едно опровержение. Д-р Евгениев далеч не е единственият български лекар, който се е явявал на тежкия изпит в Париж. Мнозина са се опитвали да стигнат до това ниво, но той е първия българин, който успява.
Европейската диплома по белодробни болести му дава възможност да започне работа като белодробен специалист в най-желаните европейски страни, но той не вижда в нея билет за осигурена с охолна заплата емиграция, а възможност да се грижи по-добре за пациентите си в Русе. 
Всъщност д-р Евгениев днес 
можеше да е комисар в полицията или в службите за сигурност, ако беше последвал детската си мечта
Той е възпитаник на МГ "Баба Тонка" и още докато учи в гимназията, воден от романтични младежки представи, решава да кандидатства във Висшата школа на МВР в Симеоново. Родителите му обаче са категорично против и успяват да го отклонят от този порив.
Следващата посока на Ники е медицината, която също го привлича, макар че вкъщи няма лекари. Това е и в синхрон с паралелката с профил биология и химия, в която учи. 
Абитуриентът започва солидна подготовка за приемните изпити и след завършването си през 2003 година се насочва към Медицинския университет във Варна. Конкуренцията там винаги е много силна, но го приемат от раз и през есента доскорошният ученик вече слуша лекции и участва в семинарни занимания по бъдещата си професия.
Медицината се оказва дори по-интересна, отколкото е мислел, и от трети курс Николай участва в работата на спешното приемно отделение в университетската болница. В началото се насочва към ортопедията, но после се запознава с детски хирург в Окръжна болница в морската столица и дори през лятната ваканция работи в неговите медицински пунктове по Северното Черноморие. Показва качества и хирургът го прави свой пръв асистент при нощните операции по спешност, но когато младият д-р Евгениев получава университетската си диплома през 2009 година, вместо да му предложи назначение, опитният медик го полива с леден душ: 
"Николайчо, това е грубата действителност, завършваш и няма работа за теб като детски хирург"
Прохождащият специалист се прибира в Русе и зам.-директорът на Белодробната болница д-р Христо Метев го кани на работа в стационара.
И от 1 октомври д-р Евгениев е назначен като ординатор със заповед на тогавашния директор на  Тубдиспансера - покойния д-р Димитър Граматиков. 
Тогава изниква друг проблем - липсата на бройки в Русе за вземане на специалност. Междувременно се отваря бройка за специализант в Разград, но тъй като това е свързано с много пътуване, Николай отказва. През 2013 година в Белодробната болница е отпусната бройка. Д-р Евгениев става специалист по белодробни болести и твърдо решава да не спира дотук.
Д-р Евгениев започва активно да се занимава с медицина на съня. Това е диагностика на болести, свързани с нарушения на дишането по време на сън, които се отразяват на цялостното състояние на организма. После насочва усилията си в бронхологията, която най общо казано представлява ендоскопски изследвания на долните дихателни пътища. В момента д-р Евгениев работи в Първо отделение в Белодробната болница, грижи се за лежащо болните пациенти. Тъй като специалистът е включен в екипа на д-р Метев за клинични проучвания, не му остава време за частна практика, но и тази идея не му е чужда занапред.
Междувременно в периода 2013-2015 година д-р Евгениев става преподавател по анатомия във факултет "Здравни грижи" на Русенския университет, където среща и любовта. Днес двамата с Румелия са щастливи родители на момченце на 3 години и момиченце на четири месеца.
Дори като четях за последния си изпит за европейската диплома, едновременно люлеех бебето в скута си, за да може мама малко да поспи, разказва таткото, който вече има нови научни планове - следващият му труд да е на тема бронхология.