Изграждането на пробива „Кауфланд“ и на подлеза под кръговото до полицията вероятно ще бъде обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията, прогнозира кметът Пламен Стоилов. Двата обекта са част от проекта за интегриран градски транспорт, който засега се движи в график, но вкарването му в антимонополния орган и евентуалното по-късно изпращане във Върховния административен съд от недоволни фирми ще го забави с 6-8 месеца.
Един от кандидатите по тази поръчка е дупнишкият консорциум „Мегапроект-Русе“. Той вече обжалва рехабилитацията на бул.“Тутракан“ в КЗК и ако не е съгласен с резултата в конкурса за пробива „Кауфланд“, сигурно ще тръгне по същия път.
След като комисията потвърди избора на Общината за изпълнител на бул.“Тутракан“ - консорциумът „Русе инфра“, съставен от добилата популярност „Крис груп“, не по-малко известната „Пътинженеринг“ и „Инжконсулт“, „Мегапроект-Русе“ заведе дело във ВАС. То ще се гледа на 19 септември, а решението в най-добрия случай ще излезе до края на месеца.
Така на практика ще пропуснем най-подходящите летни месеци за строителството и догодина ще бъдем притеснени със сроковете по реализацията на този важен трансграничен проект, коментира кметът Пламен Стоилов.
Като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България кметът е предложил изменение в Закона за обществените поръчки, тъй като сегашният регламент поставя в риск изпълнението на европейските проекти. Нестабилната политическа обстановка в момента обаче не давала възможност въпросът да бъде разгледан.
Стоилов се опасява още, че евентуални жалби могат да торпилират друг европейски проект на Общината - изграждането на канализация на Долапите и Средна кула. Проектът е на стойност близо 34 млн. лева и трябва да бъде завършен в края на 2014 година. Кметът допуска и че тук няма да мине без обжалване, след като за много по-малки суми фирмите, които не са спечелили проектите, се обръщат към антимонополната комисия и ВАС.