В Русе има инвеститорски интерес за придобиване на имоти и парцели с цел оформянето им в складови площи от клас А и отдаването им под наем. Усеща се и недостиг на складови площи клас А и дефицит на предлаганите малки складове от 300 до 500 кв. м. Това стана ясно по време на Първата международна конференция за индустриални имоти, организирана от БГСклад.
Според Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални и логистични площи" в консултантската компания Cushman&Wakefield/Forton, има интерес от инвеститорите за закупуване на терени, на които да изградят предпочитаните от тях складови площи с цел отдаване под наем. Най-голямо е търсенето на урегулирани парцели в Източната и Западната промишлена зона, Индустриален парк Русе и по изходните магистрали на града.
Наемните цени на складовите площи в града се движат между 3 и 5 лв. на квадратен метър. Продажните цени в урегулирани парцели в Източната и Западната зона достигат между 15 и 25 евро на кв.м, а в зоните, граничещи с изходните магистрали на града - до 50 евро за кв.м. При тези имоти се усеща известно надценяване, тъй като се задържат по-дълго на пазара.
Бъдещето на Русе като логистичен център е свързано с бъдещата магистрала Русе-Велико Търново, евентуален втори мост над река Дунав с Румъния и възстановяването на гражданското летище, смята консултантът.