Посредници на потенциален европейски инвеститор от авиационния сектор пристигнаха на оглед на летище Русе вчера по покана на евродепутата Андрей Новаков и депутата Пламен Нунев.
Основна цел на двудневното посещение в Русе бе да се проучи възможността гражданското летище в града да бъде възобновено, като се превърне в пътнически и карго център за региона. Част от програмата включваше оглед на летището, пътническия терминал, полосата за излитане и кацане, пътеките за рулиране, площадките за престой и прилежащата инфраструктура. Домакин на делегацията бе кметът наРусе Пламен Стоилов.
Една от обсъдените възможности са нужните инвестиции в летището, които ще позволят то да обслужва вътрешни полети до София и международни товарни полети. Според представените на инвеститорите анализи, почти 1000 души пътуват между Русе и София ежедневно. Предварителните разчети показват, че ще са необходими малко над 28 млн. евро.
Преимущество на летището е географското му положение, което е предпоставка за изграждането на мултимодален транспортен център за товарен транспорт между летището, пристанището, сухопътен и железопътен транспорт. През Русе минават два европейски транспортни коридора - 7 и 9.