„Топлофикация Русе“ е подала до Комисията за енергийно и водно регулиране заявление за издаване на лиценз за осъществяване на дейността „търговия с природен газ“, научи „Утро“. Искането ще бъде разгледано на 15 май, като становището на двете отговорни дирекции на регулатора е, че дружеството отговаря на нужните условията.
„Топлофикация Русе“ вече има сключено споразумение за брокерска услуга чрез платформа за търговия за сключване на договори за покупка на природен газ с регистрирани ползватели-членове на „Газов Хъб Балкан“ ЕАД. Дружеството има и договори с „Булгартрансгаз“ ЕАД за достъп и пренос на природен газ по газопреносни мрежи, за покупка и продажба на природен газ за балансиран и за използване на виртуална търговска точка. „Топлофикация Русе“ разполага и с необходимата информационна мрежа и софтуер, за извършване на дейността „търговия с природен газ“, които напълно отговарят на софтуерните и хардуерни изисквания на системата за борсова търговия Trayport Joule.
Лицензът ще позволи на русенското дружество да купува газа на борсови цени, като избегне посредничеството на фирми като „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Доставката на синьо гориво на по-ниски цени пък ще му позволи да предложи възможно най-ниските цени на русенските си клиенти предвид предстоящото пускане в експлоатация на трите когенератори с обща инсталирана електрическа мощност 20,91 МW. След като те заработят, през летните месеци централата ще използва само газ. За тази цел през февруари бе изменен и лицензът на „Топлофикация Русе“ за дейността „Производство на електрическа и топлинна енергия“.