Млечният сектор в страната ще отбележи ръст на производството, преработката и цените на суровото мляко през тази година. "Въпреки опасенията от началото на годината за спад в цените, те ще останат високи, подобно на средните нива за последните пет години - около 0,59 лв./кг", гласи прогнозата на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство /CAPA/.
За август експертите отчитат средна цена 0,58 лв./кг сурово краве мляко. Прогнозата за септември е за 0,59 лв./кг, а за октомври - 0,61 лв./кг. Цената у нас е с по-малко от един евроцент под средната за старите страни-членки на ЕС.
Очакванията на експертите са, че износът на млечни продукти ще се повиши след три последователни години на спад. За първото полугодие са изнесени около 12,3 хил. тона различни сирена и кашкавали - с 5% повече спрямо същия период на миналата година. 
У нас най-голям ръст има в цената на маслото, което е поскъпнало със 17% повече на годишна база. Само за първото шестмесечие на тази година в страната са внесени 5,4 хил. тона масло. Количеството е почти същото, като предходната година.
Сушата в Западна Европа това лято вероятно ще намали производството на мляко в следващите месеци, прогнозират експертите на CAPA. В същото време изкупеното количество краве мляко в ЕС се увеличава, като само за юли ръстът е с 1%.