"Винпром Русе" губи позиции на традиционния си руски пазар заради преференциите, които се дават на вносители от Грузия и Армения и заради драстичното поевтиняване на руската рубла. Това сподели за "Утро" директорът на завода Наталия Къснеделчева. 
Грузия субсидира много сериозно износа си за Русия, а заради международната обстановка руснаците предпочитат да дават преференции на производители от бившите съветски републики. Сътресение за нас е и новата система за бандероли. По тези причини българският износ за Русия е спаднал тази година с 26%. Останали сме там едва ли не само ние, каза Къснеделчева. 
Поевтиняването на руската рубла също оказва сериозно влияние върху българския износ за Русия. За последните 12 месеца еврото е поскъпнало спрямо рублата с 12,7%, което намалява конкурентоспособността на производителите от еврозоната и страни като България, чиято валута е вързана за еврото.
"Винпром Русе" компенсира спада на руския пазар с повече продажби у нас, Румъния и Полша. Успешно е приключило изкупуването на грозде от белите винени сортове мускат, шардоне, траминер и алиготе като количествата са достатъчни да подсигурят производството до следващата реколта. Част от траминера и алиготето ще се използват и за дестилат за ракия. Предстои изкупуване на традиционните червени сортове грозде - мерло и каберне. 
Тази година не беше добра за гроздопроизводителите, но ние нямаме нужда от огромни количества и можем да избираме. Успяхме да си осигурим качествено грозде с 22-23 захарен градус, от което ще направим и качествено вино, каза Къснеделчева.