282 изби правят вино у нас и броят им расте всяка година. Увеличава се и износът, който е от порядъка на 64 млн. литра. Лозовите насаждения са около 60 хил. ха, като през миналата година са създадени 8500 дка нови лозя. Те са финансирани основно по програмата за преструктуриране и конверсия на лозя. Това съобщи земеделският министър Десислава Танева, която вчера гостува на Изба Нисово за празника Трифон Зарезан. Тя и собственикът на избата Димчо Райнов извършиха ритуалното зарязване, а молебен за плодородие направи отец Георги.
„Процесът на създаване на пазар за виното е доста дълъг, тъй като виното е храна и ти, за да убедиш дадения потребител, че твоето вино е добро, трябва доста дълго време да работиш. Аз от 26 години съм в този бранш, в момента и в последните години България има едни от най-хубавите вина, които е произвеждала някога. Ние имаме някои типично български сортове, които се търсят и все повече любителите на виното искат да пробват - това са Мавруд, Мелник, които са строго териториално обособени сортове, Гъмза от нашия район, Димят“, сподели Димчо Райнов.
61% от всички лозови насаждения у нас са вписани в европейския регистър за Защитено географско указание и Защитено наименование за произход. Това е възможност на съответните производители да се брандират за своя регион и да гарантират за местното качество. По думите на министър Танева, точно тези производители ще могат да се възползват най-добре от отварящия се прием по мярка „Популяризиране в трети държави“ от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 (НППЛВС). Той ще стартира от 17 февруари тази година, като условията са по-добри за производителите на вино. За първи път по програмата след 4 май ще бъде отворена и мярката „Застраховане на реколтата“. След проведени разговори с производители, мярката „Инвестиции в предприятия“ също е променена. Освен за инвестиции в активи, за първи път ще се допуснат и строително-монтажни дейности за ремонт, изграждане, надграждане на сгради, в които се произвежда или съхранява вино, каза Танева.