Искаме да дадем сериозен приоритет на професионалното образование и на връзката между образованието и бизнеса. Да направим така, че повече деца и ученици да имат досег до бизнеса и да знаят какво представлява реалната работа. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, предаде репортер на БГНЕС.

На брифинг в МОН зам.-министър Сачева представи дейностите по проект „Ученически практики – Фаза 1“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, чиято цел е учениците да получават практически знания.

„В този проект са включени над 8 000 ученици, а 2 000 от тях са в направления с приоритетно значение за икономиката. Размерът на стипендията за всеки един ученик, който е преминал успешно през тези практики, е в размер на 300 лева. В изпълнението на проекта са ангажирани общо 2 200 работодатели и 380 учебно-тренировъчни фирми“, обобщи зам.-министър Сачева.

Бюджетът на проекта е близо 7 млн. лева (6 986 236 лева), а практиката на учениците включва 240 часа при избран работодател. Основните направления са в областта на туризма, земеделието и търговията. Желание за участие в проекта са заявили общо 326 професионални гимназии и училища с паралелки, осигуряващи професионално обучение. За да участват в него е необходимо учениците да имат навършени 16 години, а накрая получават сертификат за успешна практика.

„Целта на този проект е да бъде повишен броят на учениците в професионалните училища, адаптирането им към професионалното образование и пазара на труда. Дейностите по проекта се очаква да приключат през месец ноември т. г.“, уточни зам.-министърът.

В рамките на проекта учениците ще прекарват около 2 часа на ден в практическа среда, а всичко ще се провежда след учебни занятия. „Основната цел е учениците да влязат в реална работна среда, а не само да седят в класната стая“, подчерта от своя страна ръководителят на проекта Валери Коцовски.