Ценителите на класическата музика, които останаха възхитени от концерта на русенските симфоници и горещо аплодираха солистите - саксофониста Борис Петров-Парчето и виолончелиста Атанас Кръстев, си тръгнаха от зала „Филхармония“ с неприятното усещане за разруха. Това усещане изпита най-вече публиката, която си беше купила места за балкона в сградата на бившия Дом на културата, още по-точно - сектора на нечетните места. 
Още в коридора, който отвежда към местата на балкона, се разкрива потискаща гледка: очевидно от последните дъждове, преминаващи в снегове, водата се просмуква през покрива и облива две от колоните и носещата част между тях. Точно този сграден елемент предизвиква асоциации с юфка - боята се е нацепила на големи парцали с извити краища. А цветът, който се е получил от явно многократно проникващата там влага, е в унисон с основните тонове на интериора: кафяво-червеникав, който хармонира с червения мрамор на колоните. 
За последно ремонт на покрива в сградата бе правен преди 6 години - тогава зала „Филхармония“ беше един от шумно афишираните обекти на нежна грижа от страна на Министерството на културата. Така след като през 2011 година бе прерязана тържествено лентата на ремонтираното здание на операта /фактически основно с обновена фасада и подменени столове и всичко това срещу 1,2 милиона лева!/, година по-късно дойде ред и на зала „Филхармония“. На няколко пресконференции бе удрян тъпанът и тогавашният директор на операта Найден Тодоров възторжено цитираше цифри и перспективи: с 853 836 лева фирма „Евробилд България“ ще прави топлоизолация, външно саниране, нови дограми и какво ли още не. Впрочем, пак тогава се оказа, че пари за ремонт на покрива на залата не са предвидени. Те обаче все пак бяха осигурени и в крайна сметка беше отчетен и този ремонт. И на 13 октомври 2012 г. премиерът Бойко Борисов тържествено преряза и тази лента в присъствието на още четирима свои министри. 
И ето че сега, пет години и нещо след фанфарите, гърми и тази бомба. Новият директор на операта Иван Кюркчиев, който преди половин година спечели конкурса, върви като през минно поле и едва успява да регистрира къде избухва поредната мина. 
Веднага ще отида да видя и незабавно ще се обърнем за съдействие към Министерството на културата, за да решим това, каза вчера Кюркчиев в коментар за „Утро“. Проблемите, с които постоянно се сблъскваме, не са един и два, призна той. И подчерта: „Независимо от всичко, което е заложено или затлачено в предишните години, аз и моят екип ще се справим, каквото и да си мислят някои недоброжелатели! Слава богу, срещаме разбиране и в министерството, и у русенски политици и определени депутати, и в лицето на кмета Пламен Стоилов“.